„Klubrádió
Reggeli gyors

Lezüllött a politika szintjére a vírus elleni védekezés

23/06/2020 10:04

| Szerző: Klubrádió

Most nem kellene nagyon ellazulni, mert ha visszatér a járvány, annál súlyosabb lesz, minél könnyelműbbek vagyunk ebben az időszakban.

2020. június 23. Reggeli gyors - részlet 20.06.23. Kemenesi Gábor
12:53
00:00

Tudományos adatok bizonyítják, hogy az időben meghozott jó intézkedések hatásosak a koronavírus-járvány ellen. A távolságtartás, a maszkviselés, a kézmosás bevált, amíg nincs gyógyszer, nincs vakcina, addig ezek az egyéni védekezési formák állnak rendelkezésünkre. Bár a pandémia nem egyéni, hanem társadalmi probléma, ezt kellene megérteni.

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa arra számít, hogy lesz második hulláma a járványnak. Gyakorlatilag már az egész világon ott van a vírus, akár Dél-Amerikából is visszahurcolhatják. Az, hogy milyen súlyos lesz a második hullám, a mostani tudatosságunktól függ. A járványügyi hatóságok dolga lenne valamiféle fegyelmet tartani minden országban, de nem nagyon látszik az együttműködés. Az egész probléma átpolitizálódott, más kifejezéssel élve: lezüllött a politika szintjére, és ez baj – mondja Kemenesi Gábor. A folyamatos, transzparens tájékoztatás nagyon fontos lenne. A valódi információk ismeretében tudnák elhinni az emberek, hogy mi a teendőjük, mert egyelőre senki más nem tudja megvédeni őket.

Koronavírus - A pécsi egyetem víruslaborja

A vakcina elkészültének időpontját nem lehet megmondani. Több helyen készülnek oltóanyagok, valószínűleg nem is egyféle lesz, hanem több, vannak ígéretes kísérletek, már klinikai fázisban. A folyamat hosszú, világjárvány esetén egy-egy lépést esetleg át is lehet ugrani, de például azt is tudni kell, hogy egy hatásosnak bizonyuló vakcina mennyi ideig véd. Tehát vannak fázisok, amiket nem lehet kihagyni.

Szó volt a beszélgetésben a terjedés módjáról is. Az bebizonyosodott, hogy zárt közösségekben terjed a járvány leginkább, illetve vannak úgynevezett szuperterjesztők. A gond az, hogy a kilétüket csak utólag lehet megállapítani. Most úgy tűnik, hogy ezek a bizonyos szuperterjesztők leginkább a munkakörük, társadalmi szerepkörük alapján azonosíthatók. Óriási munka lenne ennek felmérése és persze adatok kellenének a kutatóknak, hogy a következő hullámnál többet segíthessenek a védekezésben, sőt a megelőzésben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Reggeli gyors
2020.06.23. 06:00
Műsorvezető: Dési János