„Klubrádió
Reggeli gyors

A politika és nem a járvány határozza meg a beutazást

16/07/2020 14:09

| Szerző: Klubrádió

A módszer – tehát az országok besorolása – nem lenne rossz, de ahogy itt alkalmazzák, az nem igazán érthető. Az intézkedés részletei pedig ismeretlenek.

2020. július 16. Reggeli gyors - részlet 20.07.16. Kökény Mihály
07:50
00:00

A járvány elleni védekezés jegyében ettől a héttől szigorították a határellenőrzést, a világ országait pedig három csoportba sorolták. Több országban – köztük közeliekben is – nő a fertőzöttek száma, a vírus behurcolását próbálják megakadályozni.

A zöld zónába azok az országok tartoznak, amelyekben a WHO adatai szerint alacsony az aktuális fertőzöttség. Szabad a ki- és beutazás, ilyen például Ausztria, Horvátország, Görögország.

A sárga zónába azok kerültek, amelyekben a fertőzöttség mértéke most éppen kevésbé súlyos. Az ilyen országból érkezett utas 2 hétre karanténba kerül, kivéve, ha az érkezés előtti 5 napon belül volt két negatív tesztje, amelyek 48 órás különbséggel készültek. Aki karanténköteles, azt az első negatív teszt után kiengedik, de újabb negatív tesztet kell produkálnia, különben visszakerül. Akinél már érkezéskor felmerül a fertőzés gyanúja, az be sem léphet az országba, legyen külföldi, vagy magyar. Sárga zónában van az Egyesült Királyság, az USA, Oroszország és Kína is.

A piros zónából érkezett külföldiek nem léphetnek be az országba. A magyar állampolgároknak karanténba kell menniük, de ez alól mentesít a két negatív teszt.

Ezek a fő szabályok, kivételek vannak, például külföldi sportolók esetében, és vannak méltányolható körülmények, mint a temetésre, házasságkötésre érkezés, egyetemistáknál a vizsgakötelezettség.

 
 

Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter véleménye szerint a besorolás rendszerével önmagában nincs baj. Máshol is alkalmazzák, mondjuk Belgiumban. Ám a magyar besorolás nem elég kifinomult. Egységesen zöld besorolású Spanyolország, holott egyes részein nagyon erős gócpontok alakultak ki. Vagy: az Egyesült Államok sárga, miközben szinte nincs olyan állama, amelyben ne nőne aggasztóan a fertőzöttek száma. Az exminiszter szerint erre csak egy magyarázat lehet, mégpedig az, hogy Orbán Viktorék számára már megint előbbre való a politika, a diplomácia, mint a járványügy, a szakmaiság.

Koronavírus - Magyar-osztrák határ
 MTI/Filep István
 

A szakmaiatlansághoz tartozik az is, hogy a részletszabályok ismeretlenek. Hogy kell megérkezéskor a vizsgálatot csinálni, azt hogy kell adminisztrálni. Elvileg a háziorvos kellene értesíteni, neki kellene mentőt hívni. De az elmúlt hónapok mutatják, hogy ez nem működik gördülékenyen. A tesztelés sem. Mire elvégzik a két tesztet az előírt időkülönbséggel, addigra letelik a két hét karantén. Szóval rengeteg a kérdés.

Az interjúban szóba került az is, hogy érdemes-e mostanában adriai nyaralásban gondolkodni. Kökény Mihály elmondta, hogy Horvátországban sokkal precízebb adatokat közölnek a járványhelyzetről, mint Magyarországon. Ezek szerint a tengerparti sávban most nincsenek járványgócok. Ráadásul egy egyszerű eljárással elektronikusan regisztrálják az érkezőket, így fertőzés esetén sokkal gyorsabb, könnyebb a kontaktus kutatás. Szigorúan veszik a maszk viselését. Ugyanez a Balatonra nem mondható el, itt nagy a zsúfoltság, s ha a fiatalok belevetik magukat az éjszakai életbe, nagyobb veszélyben lehetnek, mint a tengerparton.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Reggeli gyors
2020.07.16. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes