„Klubrádió
Esti gyors

Mukkannak-e a vírusok? - Kárpáti János jegyzete

16/07/2020 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Palmában és Magalufban is szórakozónegyedeket zárnak be rendbontó turisták miatt. A részegen randalírozó, jellemzően német és brit fiatalok évek óta problémát jelentenek a helyi vezetésnek, azonban most, járvány idején, már egészségügyi kockázatot is látnak abban, hogy a bulizó turisták nem tartják be a kötelező biztonsági előírásokat.

2020. július 16. Esti gyors-részlet/ Kárpáti János jegyzete 2020.07.16.
01:53
00:00
E helyről üzenem Niedermüller Péter hetedik kerületi polgármesternek, híveinek és ellenfeleinek, a bulinegyed elkötelezett támadóinak és védelmezőinek, hogy nincsenek egyedül, Mallorcán is ugyanez a csata dúl.

Egy friss MTI-hír szerint a sziget két városában, Palmában és Magalufban is szórakozónegyedeket zárnak be rendbontó turisták miatt. A részegen randalírozó, jellemzően német és brit fiatalok évek óta problémát jelentenek a helyi vezetésnek, azonban most, járvány idején, már egészségügyi kockázatot is látnak abban, hogy a bulizó turisták nem tartják be a kötelező biztonsági előírásokat. A két legnépszerűbb bulizónában tehát nem nyithatnak ki a bárok és az éjszakai szórakozóhelyek.

A jogi korlátozások esetében persze nagyon fontos a pontos, félreérthetetlen fogalmazás. Amit lehet, azt célszerű számszerűsíteni. Ezt a szempontot messzemenően figyelembe vették a Baleár-szigetek hatóságai, amikor előírták: ezentúl tilos a vendéglátóhelyeken a hat deciliter űrtartalmúnál nagyobb poharak használata. Az indoklás szerint az ilyen poharakat általában közösen használják. A lényegi és tulajdonképpeni célt, a közös pohárhasználat tilalmát ugyebár sokkal nehezebb lenne direktben érvényesíteni, mint azt ellenőrizni, hogy hatdecisnél nagyobb pohár nem található-e az ivóban. Ilyen alapon persze minden tál használatát be lehetne tiltani, csak azért, hogy senki ne tudjon senkivel egy tálból cseresznyézni, mert az is terjeszti a kórt.

Miközben a magyar fociarénákban viszont bizonyára mukkanni sem mernek a vírusok. Nehezen áttekinthető időket élünk, és minden csak egyre bonyolultabb lesz.

Kárpáti János jegyzete a 2020. július 15-i Esti gyorsban hangzott el.