„Klubrádió
Esti gyors

Az engedély „adható”, a bulinak vége – Selmeci János jegyzete

30/06/2020 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

„Talán tényleg azt hiszik, hogy egy világváros szívében lehet csend. Végképp nem hiszem, hogy a fideszes vállalkozóknak akarják átjátszani a kerületet, de mégis ez a legvalószínűbb következmény” – Selmeci János gondolatai a bulinegyed szabályozásáról.

2020. június 30. Esti gyors-részlet/ Selmeci János jegyzete 2020.06.30.
02:34
00:00

A kormány aligha fog lemondani a bulinegyednek köszönhetően termelődő GDP-ről. Amikor a koronavírus hatásai elmúlnak, a most tönkremenő vállalkozók helyét elfoglalják a NER-lovagok

Az egyik fideszes önkormányzat tönkreteszi a kerületében működő kisvállalkozások egy részét. Az érintett üzletek csak akkor tudnának nyereségesen működni, ha erre külön engedélyt kapnak.

A kormánypárti képviselők által a napokban elfogadott rendelet nehezen betartható, felesleges vagy nem egyértelmű szabályokat ír elő a koronavírus-járvány miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő, bevétel nélkül maradt vállalkozásoknak, ezek betartása több millió forintos befektetéssel járna.

Ennél még nagyobb probléma, hogy a rendeletben az adható kifejezés szerepel, a vállalkozók tehát akkor sem lehetnek biztosak abban, hogy megkapják az engedélyt, ha megfelelnek a feltételeknek, erről bizony politikai döntés fog születni. De ha meg is kapják, az engedély maximum egy évig lesz érvényes, ennyi idő alatt sokuknak még a feltételek betartásához szükséges befektetésük sem térülne meg, a bizonytalan helyzet miatt valószínűleg egyáltalán nem fognak tudni működni.

A vállalkozásokat ráadásul hetek óta vegzálják a közterületfelügyelők, újra meg újra számon kérik rajtuk ugyanazokat a szabályokat, megfélemlítenek és büntetnek, miközben a magát demokratának valló polgármester szerint nincs vita az önkormányzat és a vállalkozók között.

Láttunk már ilyet, tipikus fideszes módszer, ez történt a játékgépek és a közterületi plakátok piacán is. Szigorú szabályozással lehetetlenné teszik a cégek működését, ezeket aztán felvásárolják a kormányközeli üzletemberek, akiknek hoppá, már nem is kell betartaniuk a szabályokat.

Tulajdonképpen meg sem kellene lepődnünk, hogy a fideszes önkormányzat így jár el, kár, hogy becsaptam önöket egy picit, valójában az ellenzéki vezetésű Erzsébetvárosban rúgnak bele még egyet a válság miatt veszteséges vendéglátósokba és tesznek tönkre munkahelyeket.

Mindezt a tömegturizmus káros hatásai elleni küzdelemre hivatkozva, miközben nincs tömegturizmus.

Innen is gratulálok!

Utóiratként még annyit, hogy nem hiszem, hogy a rosszindulat vagy a számítás, sokkal inkább a hozzá nem értés, és egy szűk, éjféli záróra mániás lobbicsoportnak való megfelelési kényszer hajtja az erzsébetvárosi ellenzéket, talán tényleg azt hiszik, hogy egy világváros szívében lehet csend. Végképp nem hiszem, hogy a fideszes vállalkozóknak akarják átjátszani a kerületet, de mégis ez a legvalószínűbb következmény.

A kormány aligha fog lemondani a bulinegyednek köszönhetően termelődő GDP-ről. Amikor a koronavírus hatásai elmúlnak, a most tönkremenő vállalkozók helyét elfoglalják a NER-lovagok, a parlament pedig szépen hoz egy törvényt arról, hogy az önkormányzat nem szabályozhatja a nyitvatartást. A hangzavar megmarad, a NER-lovagok rosszabbul fogják csinálni, Budapest pedig egy kicsit rosszabb hely lesz, ellenzéki közreműködéssel.

Még egyszer gratulálok.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2020. június 30-i, keddi adásában hangzott el.

A budapesti bulinegyed
 
MTI Fotó: Balogh Zoltán