„Klubrádió
Esti gyors

Kinek az országa? - Selmeci János jegyzete

15/05/2020 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Orbán szerint nem fordulhat elő, hogy a többségnek idegennek kelljen éreznie magát saját hazájában, mert ez mégis csak a bennszülöttek, tehát a mi országunk.

2020. május 15. Esti gyors-részlet (2020.05.15. Selmeci János jegyzete)
01:51
00:00
Otthon érezhetik-e magukat a magyarok saját hazájukban? – tette fel a kérdést a szokásos rádióinterjúnak nevezett szónoklatában Orbán Viktor. 

A miniszterelnök nem azokra gondolt, akiket a kormánya különböző gyűlöletkampányokkal igyekezett az elmúlt években a nemzetből kirekeszteni, hanem azokra a gyöngyöspataiakra, akik szerint a szegregáltan oktatott cigányoknak nem kellene kártérítést kapniuk.

Orbán szerint nem fordulhat elő, hogy a többségnek idegennek kelljen éreznie magát saját hazájában, mert ez mégis csak a bennszülöttek, tehát a mi országunk.

A kérdés persze, hogy kié.

Ezek szerint nem azoké a Magyarországon született magyaroké, akiket gyerekkorukban nem engedtek fel az iskola első emeletére, nem járhattak sem napközibe, sem úszásoktatásra. Akiken a magyar állam és oktatási rendszer nem tudott, talán nem is akart segíteni, akik esélyt sem kaptak arra, hogy emberhez méltó életük legyen. Rossz helyre, szegénynek születtek, az értük felelős állam pedig azt mondta, hogy ez jól van így.

Vajon otthon érzik magukat a saját hazájukban?

A kormánypárti gyűlöletsajtó már megírta, hogy deviánsok, be sem jártak az iskolába, ha pedig igen, akkor is csak tanárt verni. Mennyivel egyszerűbb őket gyűlölni ezért, mint megkérdezni, hogy vajon kinek kellett volna tennie azért, hogy ez ne így legyen. Hogy mi a dolgunk, és mi a kormány dolga, hogy ilyesmi máskor ne forduljon elő. 

Orbán Viktor ezt a kérdést nem teszi fel. Nem akar ő mindenki miniszterelnöke lenni.

Bár a bennszülöttezés aligha lepett meg bárkit, aki hallotta az elmúlt évek etnikai homogenitásról szóló eszmefuttatásait, fontos újra meg újra elmondani, hogy mi így együtt vagyunk magyarok, fideszesek, nem fideszes, cigányok és nem cigányok, így együtt.

Együtt is kellene kezdenünk valamit az országgal.

Selmeci János jegyzete a 2020. május 15-i Esti gyorsban hangzott el.