„Klubrádió
Esti gyors

A legerősebb ellenzéki párt mítosza - Selmeci János jegyzete

12/06/2020 18:04

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Ellenzéki önbecsapással még tisztességes választást sem lehetne nyerni. 

2020. június 12. Esti gyors-részlet (2020.06.12. Selmeci János jegyzete)
01:58
00:00
Nem erősödött a Fidesz a járvány alatt, a DK vezeti az ellenzéket – erről számolt be az egyik ellenzéki propagandaoldal. Hozzátették azt a félrevezető kamut is, hogy az ellenzék 51, a Fidesz 49 százalékon áll. A párt közösségi oldalán is nagy volt az öröm, diadalmasan jelentették, hogy két közvélemény-kutatónál is történelmi csúcson állnak, egy másik posztban pedig annak örültek, hogy ők a legerősebb ellenzéki párt.

Mivel egy harmadik kutatás szerint a Momentum a legerősebb ellenzéki párt, ők is nagyon boldogan osztották meg ezt az oldalukon. Az egyik frissen megválasztott elnökségi tagjuk pedig posztolt egy grafikont, ahol a párt 11 százalékát egy fele akkora oszlop jelzi, mint a Fidesz 60 százalékát, vigyázat, fake news!

Bár az MSZP-t azért senkinek sem sikerült a legerősebbnek ellenzékinek mérnie, ők is beszámoltak arról a kutatásról, ami szerint feljöttek a második helyre és már 12 százalékuk van, igaz egy másik mérés szerint be sem jutnának a parlamentbe. 

Elég idegesítő, hogy miközben állítólag diktatúra tombol, az ellenzéki pártok boldogsággal veszik tudomásul, hogy sikerült pár ezer szavazót egymás között kicserélniük. Látva a számokat, az öröm nem nagyon szólhat másnak, mint a több befutó helynek a közös listán, a több esélyes egyéni körzetnek és annak, hogy egy kicsit nagyobb sleppet tudnak majd eltartani. A sleppet, amelynek tagjai egy emberként magyarázhatják a '22-es választási bukta után, hogy el volt ez csalva, meg nem volt eléggé összefogás, úgyhogy most már csak négy évnyi Orbán diktatúrát kell kibírni, és még jobban összefogva kell nekimenni a következő elcsalt választásnak. Tegyük hozzá, addigra már tényleg nem nagyon lesz olyan, aki ezt elhiszi nekik.

A valóság az, hogy nincsenek "erős" ellenzéki pártok. Ahhoz szavazók kellenek. Új szavazók pedig nem abból lesznek, ha a már meglevőket győzködjük arról, hogy milyen erősek vagyunk. Ezzel még egy tisztességes választást is elbuknának, pedig olyan 2022-ben sem lesz Magyarországon. 

Selmeci János jegyzete a 2020. június 12-i Esti gyorsban hangzott el.