„Klubrádió
Hetes Stúdió

Migráns a lyukban - Szénási Sándor jegyzete

6/06/2020 15:11

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A furat 24 méter hosszú, ami egy rendes alagút hosszát ugyan alig üti meg, egy gázai mellett szinte eltörpül, de azért még rendben van. Viszont az átmérője csupán 40 centiméter, ami elég kevésnek tűnik, egy átlagos migráns akkor sem fér el benne, ha egy ideje már nem evett.

2020. június 06. Hetes Stúdió-részlet (2020.06.06. Szénási Sándor jegyzete)
02:25
00:00
A rendőrség bejelentette, hogy Mórahalom térségében, a szerb határnál alagutat találtak, amely átvezet a határzár alatt, és ez immár a negyedik. Nagy szerencse, lelkendezik a közlemény, hogy az alagutat még használatba vétel előtt felfedezték, így a magyar nemzetbiztonságot, hála rendőreink figyelmes és odaadó munkájának, nem érte sérelem.

Azt is tudni kell, teszi hozzá a lakosság teljeskörű és hiánytalan felvilágositását mindig a szívén viselő policija, hogy ez az alagút már a negyedik aláásása a határnak, tegyük hozzá a trianoni határnak, vagyis kifúrása akár hazafias cselekményként is értékelhető lenne. De nem, az alagutat nem mások, mint a migránsok ásták, hogy miért, tudjuk jól, az okok között a magyarság melletti kiállás nem szerepel.

Ám a dologgal van egy kis baj. A furat 24 méter hosszú, ami egy rendes alagút hosszát ugyan alig üti meg, egy gázai mellett szinte eltörpül, de azért még rendben van. Viszont az átmérője csupán 40 centiméter, ami elég kevésnek tűnik, egy átlagos migráns akkor sem fér el benne, ha egy ideje már nem evett. Egy kisgyerek persze végigmászhatna rajta, de annak, hogy a gyereket átküldöm a szabad világba - értsd hozzánk -, én meg az asszonnyal a túlparton maradok, nem sok értelme van.

Az is lehetséges természetesen, hogy a migránsok ez esetben nem emberek, hanem mondjuk Szíriából idemenekült pockok. A mezei pocok 11 cm hosszú, a testtömege 27 gramm, számitásaink szerint három állat összekapaszkodva biztonságosan átér. Más a helyzet egy afgán ürgével a maga 20/240-es méreteivel. Belőlük kettő fér a lyukba. Egy úgynevezett társas prérikutyával már lassabb az ügymenet, egyszerre egy toszogathatja át magát, ám ez az állat Észak-Amerikában él, ahonnan eddig még nem jöttek migránsok.

Van azonban olyan ember is, aki ezt a hülye találgatást megunva, nyersen közli velünk, hogy a rendőrség nem mond igazat, mi pedig a pockainkkal egy echo chamber rabjai vagyunk. Az alagutakat a délszláv háború óta a csempészek ássák, ez a mostani is az övék, és a furaton valaha fegyver érkezett, aztán olaj, ma pedig kábitószer. Ennyi.

A hatóság azonban ilyen téveszmékkel nem foglalkozik. A lyukat megfeszített munkával betömték. Magyarország újra győzött.

 
 A rendőrség szerint a felvételen egy, a migránsok által a déli határon ásott alagút látható (police.hu)
 

Címlapi kép forrása: Flickr

Szénási Sándor jegyzete a 2020. június 6-i Hetes Stúdióban hangzott el, a cikk tetején található lejátszás gombra kattintva ön is meghallgathatja.