„1%
Esti gyors

Mínuszos hír, hogy lopnak - Selmeci János jegyzete

22/05/2020 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Ezen a héten is történt valami, ami miatt egy másik országban megbukna a kormány. 

2020. május 22. Esti gyors-részlet (2020.05.22. Selmeci János jegyzete)
01:42
00:00
Tegnap óta egy korrupciós ügy miatt ég lázban az ország. Este a járvány ellenére több ezren vonultak spontán a parlament elé. Az ellenzék és a független sajtó csak ezzel a témával foglalkozik, a nép az utcán és a közösségi médiában is a kormány lemondását követeli. A friss közvélemény-kutatások szerint a kormánypárt támogatottsága régen látott mélységbe zuhant, a politológusok előrehozott választást és az eddig népszerű miniszterelnök lemondását jósolják.

Nézzük mi történt. A legfőbb ügyész egy levélben elismerte, hogy a kormánypárt költségvetési csalással vádolt képviselője rávette parlamenti párttársait arra, hogy módosítsanak egy törvényt a kedvéért. Mindezt azért, hogy a hozzá köthető cégeknek ne kelljen visszafizetniük a szabálytalanul felhasznált uniós támogatást. A korrupcióval vádolt politikus még egy minisztériumi rendelet módosítását is elérte ugyan ebből a célból.

Bár az ügyészség ezt nem így látja, az ellenzék szerint az elmúlt harminc év legsúlyosabb korrupciós bűncselekményéről van szó, hiszen a parlament kormánypárti többsége, illetve egyik miniszter egy bűnözőnek segített abban, hogy megtarthassa a lopott pénzt. Ma estére több százezres tüntetést jelentettek be, a kormány bukása elkerülhetetlenek tűnik.

Vagy nem. 

Bár tőlünk nyugatra, sőt most már tőlünk keletre is sok országban ez történne, nálunk ez az ügy tulajdonképpen senkit nem érdekel. Mínuszos hír, nyilván önök is bambán néznek két perce, mert nem értik, hogy én miről beszélek.

Arról, hogy fájdalmasan hozzászoktunk már, hogy ellopják a pénzünket.

Selmeci János jegyzete a 2020. május 22-i Esti gyorsban hangzott el.