„Klubrádió
Reggeli gyors

Vagyontalan gazdagok – A simlisség nem pártfüggő

31/01/2020 12:14

| Szerző: Klubrádió

A magyar parlamenti képviselők anyagi helyzetét elvileg bemutató vagyonnyilatkozati rendszer nem működik – állapította meg az európai antikorrupciós jelentés. Egy-egy nyilatkozat tényleg nevetséges, a képviselők pedig kreatívak – mondja Léderer Sándor, a K-Monitor ügyvezetője.

2020. január 31. Reggeli gyors - részlet 20.01.31. Léderer Sándor
09:41
00:00

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő már tízszer adott be vagyonnyilatkozatot. Ezek alapján ő egy vagyontalan politikus, akinek alig van jövedelme, bár a parlamenti képviselőség elég jó pénzzel jár. Igaz, különböző végrehajtási ügyek miatt tekintélyes összegeket vonnak le tőle.

Aki már látott ilyesféle vagyonnyilatkozatot, mint például Léderer Sándor, a K-Monitor ügyvezetője, az nem lepődik meg semmin. A simlisség nem pártfüggő. Akár Orbán Viktornál is találhatunk kivetnivalót, például az, hogy repülőn utaztatják valahová, az már tekinthető olyan nagy értékű ajándéknak, ami be kellene írni a nyilatkozatba.

Maga a dokumentum is nevetséges, vagy van hely beírni valamit, vagy nincs, van nincs olyan címszó, és ezeket a hiányosságokat a képviselők ki is használják. Újabb és újabb ötleteket találnak ki, például az, amit Simonka alkalmazott, hogy a zár alá vett vagyont kihagyta, az új fejlemény.

Már a kormány is kimondta, hogy változtatni kell a rendszeren, de mégsem változtatott. Az egész hatalom fenntartásának fontos eleme, hogy közpénzek mehessenek a megfelelő magánzsebekbe. Ezért nem nyomoznak nagyobb ügyekben, ezért az a legfőbb ügyész, aki, az adóhatóságnak ezért nincs joga vagyonosodási vizsgálatot indítani csak úgy. A hibás, valótlan nyilatkozatnak itt nincs következménye, más országban börtön is járhat érte. Nem véletlen, hogy az európai korrupcióellenes jelentés is kimondja: nem működik megfelelően a magyar rendszer, a nyilatkozattal nem lehet kiszűrni a visszaéléseket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Simonka György Fotó: MTI/Rosta Tibor.

Reggeli gyors
2020.01.31. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert