„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Polt Péterhez egészen közel kezd jutni a Simonka-ügy

19/12/2019 13:04

| Szerző: Klubrádió

A Széchenyi Programirodánál ugyan nem tudni, volt-e egyáltalán oktatás napi 600 ezerért, de megszüntették a nyomozást. Ehhez képest is durvának tartja Hadházy Ákos független képviselő, ami a Simonka-ügyben kibontakozni látszik: a fideszes képviselő törvényt módosíttatott a saját érdekében.

2019. december 19. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (19.12.19.)
07:01
00:00

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-nél tartott gyanús képzésekről kérdeztük Hadházy Ákost, akinek volt egy pár feljelentése az elmúlt években. Néhányban, ahogy fogalmazott, idézőjelben nyomoznak. Ezek közül kettőben úgy érezte, biztos elindul valami hatósági oldalról. Az egyik, az amelynél egy ózdi iskola udvarán egy télre 20 millióért vállalta a hólapátolást és a sószórást egy budapesti reklámcég, a másik pedig ez. A Széchényi programiroda – amely az európai uniós pénzek elosztásának egyik fontos helyszíne – munkatársainak képzéseket vásároltak EU-s pénzből, ezeket a képzéseket adventi hétvégéken, napi 10 órában, óránként 60 ezer (napi 600 ezer) forintért végezték. Ezekről az ügyekről ő is azt hitte, hogy „legalább lesz valami ejnye-bejnye”, de nem.

Érdemes olvasni a nyomozást megszüntető határozatokat, és Hadházy Ákos szerint ezek bekerülnek valamilyen jogtörténeti gyűjteménybe. A nyomozás megállapítja: nem lehet tudni, hogy mit akartak oktatni, sőt, azt se, hogy egyáltalán volt-e oktatás. A hólapátolásnál pedig azt írták: az igazgató „tudatállapota nem fogadhatta be”, hogy 20 millió forint nagyon sok pénz erre. Vagy az igazgatót tettetik hülyének, vagy a rendőrök magukat – jegyezte meg.

A képviselő csütörtökön közzétett a Facebook-oldalán dokumentumokat a Simonka-vádiratból. Talált egy mondatot, amelyben arról van szó, hogy Simonka György fideszes képviselő megpróbálta befolyásolni az ellene indult nyomozást, nemcsak megpróbált megvesztegetni NAV-os nyomozókat (25 millióval), hanem törvénymódosítást kezdeményezett – sikerrel. Két vesztegetést elkülönítenek az alapügytől, tehát Hadházy szerint „Polt Péterhez egészen közel kezd eljutni” a Simonka-ügy. Többször feltette a kérdést: hogy lehet még szabadlábon az az ember, aki törvényt is tud módosítani, hogy elkerülje a büntetőjogi felelősséget. Emiatt is feljelentést tett a független képviselő.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2019.12.19. 07:35
Műsorvezető: Lampé Ágnes