„Köszönjük,

Letartóztatták a fideszes Boldog István jobbkezét

4/12/2019 10:21

| Szerző: Index/Klubrádió

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben gyanúsították meg F. P.-t, a Budai Központi Kerületi Bíróság pedig november 29-én elrendelte egy hónapra a letartóztatását - írja az index a Törökszentmiklósi.hu alapján.

A gyanú szerint F. P. olyan vállalkozóktól kapott pénzt, akik jogellenesen befolyásolt közbeszerzéseket nyertek. F. P. pályázatok elbírálását tudta befolyásolni hivatalos személyként – tájékoztatta a Törökszentmiklósi.hu nevű oldalt a fővárosi törvényszék.

November 28-án jelent meg az indexen, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség kutatást tartott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlő polgármesteri hivatalában. Ahogy a korábbi fideszes polgármestert októberben leváltó új településvezető írta: az ügyészségi akció célja olyan tárgyi bizonyítási eszközök, elektronikus adatok felkutatása és rögzítése volt, melyek a Központi Nyomozó Főügyészség egyik nyomozásához köthetők.

Hadházy Ákos független képviselő két hónappal ezelőtt közölte, hogy érdeklődött a legfőbb ügyésznél, hogy zajlik-e olyan büntetőeljárás Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületében, amely országgyűlési képviselőt is érint. Polt Péter válasza úgy hangzott, van ilyen beazonosítható, folyamatban lévő büntetőügy, de miután Hadházy néven is nevezte Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt, az ügyészség tisztázta, hogy névre vonatkozóan nem válaszolt.

Hadházy szerint egyértelműen róla van szó, lényegében megzsarolta a választókerületének polgármestereit, hogy csak az kaphat európai uniós forrásokat (...), aki hajlandó az általa megnevezett, az általa preferált cégeknek munkát juttatni. Erre Boldog István a Fidesz sajtóosztályán keresztül csak annyit reagált, hogy őt az ügyészség nem kereste meg, ez csak politikai cirkusz, de áll rendelkezésére bármilyen hatóságnak.

Amikor a cserkeszőlői ügyészségi akció zajlott, Hadházy úgy reagált: „Szorul a hurok a kólagyűlölő vasutas képviselő, Boldog István körül. (...) saját információm szerint pedig Boldog bizalmi emberénél, táskás emberénél (pénzbehajtó), egy fideszes megyei képviselőnél is jártak a nyomozók.”

Az index és az Átlátszó szerint pedig Boldog István „táskás embere” nem más, mint a Szolnok megyei közgyűlés korábbi alelnöke, jelenleg megyei közgyűlési tag, Törökszentmiklóson pedig fideszes képviselő F. Petra, aki a Fidelitasból indult, majd Boldog István asszisztenseként, illetve kampányfőnökeként dolgozott.

A cserkeszőlői ügyészségi akció után több helyről is azt az információt kapta az index, hogy F. Petránál is tartott az ügyészség kutatást, illetve arról is szóltak információk, hogy a fideszes képviselőt bevitték a nyomozók. A portál próbálta telefonon, Facebookon is elérni, nem sikerült, de a közgyűlés üléséről hiányzott. Törökszentmiklós polgármestere, Markót Imre az Indexnek elmondta, F. Petra sem a keddi rendkívüli, sem pedig a múlt hét csütörtöki közgyűlésen nem jelent meg, és erről értesítést sem küldött neki, noha ez távolmaradás esetén kötelező.

A Törökszentmiklósi.hu nevű oldal újságírója, aki korábban a Figyelő munkatársa is volt, kérdéseket küldött a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályához. Azt a választ kapta:

„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az F. P. ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság 2019. november 29-én – a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt – egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A rendelkezésre álló adatok szerint a terhelt megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy több Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatnál irányított, jogellenesen befolyásolt közbeszerzéseket elnyert vállalkozóktól – mint a pályázatok elbírásában döntési folyamatra ráhatással bíró hivatalos személy – jogtalan haszonra tett szert. A végzés indokolása szerint a bizonyítás megnehezítésének veszélye volt az, ami kizárta a letartóztatás helyett bűnügyi felügyelet elrendelését, a letartóztatást tehát a nyomozás érdeke tette szükségessé. Önmagában a szökés, elrejtőzés veszélye enyhébb kényszerintézkedéssel is kiküszöbölhető lett volna. A végzés nem végleges” – írták válaszukban.

Hadházy Ákos értesülései szerint Boldog István körzetében feltűnő volt például egy eredetileg informatikai cég hirtelen felemelkedése; a vállalat évi bevétele 2016-ban 6 millió forint volt, nyeresége az egymilliót se érte el, majd közvetlenül a TOP-os pályázati nyerések előtt átvette egy jászberényi testvérpár, hogy aztán a pályázati győzelmekkel 2018-ra 343 milliós forgalmuk legyen. Egy másik, egy egyszemélyes mérnöki tervező cég bevétele 2018-ban ugrott évi 100 millióról 500 millióra.

FRISSÍTÉS: Az indexnek sikerült elérnie F. Petra ügyvédjét, aki elmondta, panaszt tett a gyanúsítás ellen, mert megalapozatlannak tartja. Ügyfele megtagadta a vallomástételt. A letartóztatást is indokolatlannak tartja. Az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság négy ember letartóztatását rendelte el, egy pedig nyomkövető használatával bűnügyi felügyelet alá került.