„Köszönjük,
Esti gyors

Neki mer-e menni Karácsony Gergely a taxisoknak? – Kárpáti Iván jegyzete

9/06/2020 17:44

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

A BKK arra kérte a taxitársaságokat, hogy tegyenek javaslatot az egységes fuvardíjak megváltoztatására. Mi lesz velünk, ha a taxisok között is lehet majd válogatni újra piaci alapon??

2020. június 09. Esti gyors-részlet/ Kárpáti Iván jegyzete 2020.06.09.
02:03
00:00

Nehéz volt megérteni – nekem azóta sem sikerült – ,hogy miért szolgálta az utasok érdekét a taxisok tarifáinak egységesítése, központi meghatározása, az Uber elkergetése. Soroltak itt magas minőséget, szigorú előírásokat, biztonságot, mindent. Ez természetesen hazugság volt akkor is. Mindenki tudja, hogy egy valamiért nagyon erős csoport kijárta magának az illetékes politikusoknál. Az életünk és gazdaságunk ezen szeletkéjében visszaállítottuk a szocialista tervgazdálkodást.

Mit kaptunk cserébe? Mi semmit. Arról írt ma a Világgazdaság: a BKK arra kérte a taxitársaságokat, hogy tegyenek javaslatot az egységes fuvardíjak megváltoztatására. A lapnak egy meg nem nevezett taxis forrás kifejtette: „attól nem lesz több utas, ha visszajön a verseny az árban, és az utasoknak olcsóbb lesz a szolgáltatás. Mert a fogyasztók összezavarodnak majd a sokféle ártól, kaotikus lesz nekik”.

Tiszta sor, az emberek a piacon sem tudják eldönteni, hogy adott árért, az adott alma elég jó-e nekik, esetleg nem kellene-e a szomszéd kofától vásárolni. Ott kóvályognak a nagy bizonytalanságban. Mi lesz velünk, ha a taxisok között is lehet majd válogatni újra piaci alapon?? Apokalipszis, minimum. Délutánra kiderült, hogy nincs veszélyben ez a retró zárvány. Karácsony Gergely, miután rákérdeztek nála, közölte: az egységes budapesti taxitarifáktól egyelőre nem kívánnak eltérni, de minden gazdasági szereplő véleményét kikérik a kérdésekben. „Én személy szerint azt gondolom, hogy kell gesztusokat tennünk a taxistársadalom felé.” – mondta a főpolgármester.

Kevés olyan területet hagytak meg neki, ami fölött dönthet, de a jelek szerint ezzel sem akar élni a közösség érdekében, miközben egy nagyon szűk körnek kedvez. Nem a konfliktusok kerülésének van itt az ideje, és még csak nem is a taxisok a legkeményebb ellenfelek.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. június 09-ei, keddi adásában hangzott el.

EURO-2016 - Izland-Magyarország - Szurkolók Budapesten
 
 MTI Fotó: Kallos Bea (Az eredeti kép módosított részlete)