„Klubrádió
Esti gyors

Tényleg? Hát, nagyon szépen köszönjük! – Kárpáti Iván jegyzete

2/06/2020 17:49

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Ellentmondásos és hiányos kommunikációjával a WHO felbecsülhetetlen károkat okozott a világgazdaságnak, és ami még rosszabb, hozzájárultak az egészségügyi rendszerek megbénításához. Nem csak Magyarországon állt le az egészségügy, annyi a különbség, hogy máshol az illetékes miniszter nem hazudott, arról, hogy elrendelte a háborús üzemmódot. Kárpáti Iván jegyzete.

2020. június 02. Esti gyors-jegyzet/ Kárpáti Iván jegyzete 2020.06.02.
02:14
00:00

A WHO folytatja azt az üzemmódját, amit a járvány alatt megszoktunk. Sokkal inkább a probléma része, nem annyira a megoldásé. Egyértelmű üzenetekkel és főleg megbízható adatokkal nem tud szolgálni, közben pedig hagyta, hogy Kína hülyét csináljon az egész szervezetből, így mindenkiből. Vezetője láthatóan teljesen alkalmatlan arra, hogy ilyen szervezetet vezessen válságos időkben. Mint a legtöbb ENSZ-főnök, millió kompromisszum révén kapja meg a posztját, nyilván az alapján választották, hogy ne zavarjon sok vizet.

Ellentmondásos és hiányos kommunikációjukkal felbecsülhetetlen károkat okoztak a világgazdaságnak, és ami még rosszabb, hozzájárultak az egészségügyi rendszerek megbénításához. Miután az országoknak szinte semmi releváns információjuk nem volt a vírus természetéről, csak a rémisztő képeket látták, pánikszerűen reagáltak, készülve a legrosszabbra. Nem csak Magyarországon állt le az egészségügy, annyi a különbség, hogy máshol az illetékes miniszter nem hazudott, arról, hogy elrendelte a háborús üzemmódot.

A WHO eheti közleményét nem tudom másképpen értékelni, mint beismerésnek. Idézem: a WHO szerint a globális pandémia jelentős hatással volt az egészségügyi ellátórendszerek általános feladataira, számos műtétet kellett elhalasztani világviszonylatban és a nem-fertőző betegségek gyógyítását is mellőzték az utóbbi időben, jellemzően a szegényebb és fejletlenebb egészségüggyel rendelkező országokban. Tényleg? Hát, nagyon szépen köszönjük hogy, kegyeskedtek felismerni a helyzetet, a szokásos módon, pár hét csúszással.

De, mit írnak még? A WHO főigazgatója szerint a felmérések tisztán kimutatják azt, amiről az országok már hetek óta beszélnek, hogy számos rákos betegnek, szívbetegnek és cukorbetegnek a kezelését visszavetette a járvány, és egyes helyeken a pandémia kezdete óta nem férnek hozzá időben a megfelelő gyógyszerekhez. Nem folytatom. Reméljük azokat a statisztikákat, amik majd megmutatják, hogy hány ember életébe került a pánik a Földön, nem csalják el.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. június 2-ai, keddi adásában hangzott el.

 
 Forrás: FunkyFocus/Pixabay