„Klubrádió
Esti gyors

Nem ilyen klubtagokra optimalizálták az EU-t – Kárpáti Iván jegyzete

19/05/2020 17:17

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Kárpáti Iván jegyzete arról, hogyan kezelte eddig az EU a járvány okozta válságot, miért nem volt képes egységesebb döntéseket hozni, és mi vár ránk, ha a folytatásban sem tudunk megegyezni.

2020. május 19. Esti gyors-részlet/ Jegyzet, Kárpáti Iván 2020.05.19.
01:40
00:00

Az Európai Unió annyi, amennyit a tagok beletöltenek, és főleg, annyi, amennyit a közös szabályokból és hatáskörökből betartanak. Amikor Orbán Viktor politikájával nem tudnak, nem akarnak mit kezdeni, ne csodálkozzunk. Az alapító atyák nem ilyen klubtagokra optimalizálták a rendszert. Ne legyenek illúzióink, amikor Orbán Viktor időnként hátrébb lép valamennyit, akkor azt kifejezetten német nyomásra teszi, nem brüsszelire.

A járvány okozta helyzet még tovább rontotta az összképet. Ahogy már egy hónapja beszéltem róla, egészen döbbenetesen rosszul reagált az Európai Unió, mint közösség. Abban a pillanatban, hogy válsághelyzetbe került a szövetség, minden visszatért a tagállami szintekre – hiszen nem volt, nincs közös akarat, sokkal többet nem is tehetett, ennyit tud – és ment minden a maga nemzetállami módján. Valahol jobban, valahol egészen tragikusan.

Nem volt egyeztetve a határok lezárása, nincs egységes rendszer az egészségügy koordinálására, hetek teltek el, mire máshova vihettek betegeket például Olaszországból – a sokkal jobb helyzetben lévő Németországba. A határok újranyitása még ennyire sem megy egységesen, szégyenletes különalkuk, ötletelések, rögtönzések, mini szövetségek. A válságkezelésre szánt pénz előteremtésének módja és az elosztás mikéntje, mondanom sem kell hasonló szinten zajlik, ott csak a tülekedés nagyobb.

A ránk váró gazdasági válság nem valószínű, hogy erősíteni fogja a közösség szerkezetét. Még egy ilyen krízist ebben a formában nem fog elviselni, és ami utána jöhet, abba jobb bele sem gondolni.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. május 19-i, keddi adásában hangzott el.