„Klubrádió
Esti gyors

Érdemei elismerése mellett... - Kárpáti János jegyzete

18/06/2020 18:29

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Diego, „akit” még a 20. század első felében fogtak be egy tudományos expedíció során, ha történetesen magyar nyugdíjas lenne, mától szabadon mehetne bevásárolni, nem csak 9 és 12 között.

2020. június 18. Esti gyors-részlet/ Kárpáti János jegyzete 2020.06.18.
02:23
00:00

Olvasom az állami hírügynökség jelentései közt, hogy hivatalosan nyugdíjba vonul Diego, a galápagosi óriásteknős, „aki” legendás libidója révén segített megmenteni faját a kihalástól.

A százéves Diegót 14 másik hímmel együtt költöztették vissza szülőhelyére, a Galápagos-szigetekhez tartozó Espanolára az Egyesült Államokból. Az óriásteknősök évtizedeken át fogságban éltek, előbb a kaliforniai San Diego állatkertjében, majd a Santa Cruz-szigeten, ahol sikeres tenyészprogramban vettek részt. Áldásos tevékenységüknek betudhatóan az 1960-as évek óta több mint kétezer óriásteknős jött a világra. Közülük Diego volt a legszorgosabb: több száz utódot nemzett, és becslések szerint a ma élő óriásteknősök nagyjából 40 százaléka neki köszönhető. Ötven évvel ezelőtt ennek a fajnak mindössze két hím és 12 nőstény egyede élt Espanolán.

Diego, „akit” még a 20. század első felében fogtak be egy tudományos expedíció során, ha történetesen magyar nyugdíjas lenne, mától szabadon mehetne bevásárolni, nem csak 9 és 12 között. Helyreállt az élet megszokott rendje. Búcsúzhatunk a hatvanpluszosok társasjátékától, aminek az volt a lényege, hogy minden bevásárlás lutri: mármint abban az értelemben, hogy megállítják-e az embert a bolt bejáratánál, feltételezett életkora miatt. Öröm is, bánat is érhette ilyenkor az üzletbe betérni szándékozót: a hatvanöt fölötti büszkén kihúzhatta magát, ha átjutott a rostán a számára tilalmas idősávban, a hatvanöt alatti pedig akár lelkileg össze is omolhatott, ha délelőtt simán beengedték.

Szóval mindez már a múlté, a vész elült, lehet teljesíteni a munkahelyek újrateremtésére, az egészségügyben helytállók anyagi megbecsülésére tett ígéreteket. Szegény Diego, "aki" persze pechére nem magyar nyugdíjas, le fog maradni a JóKor című propagandakiadványról, pedig ő tényleg maradandót alkotott a demográfiai helyzet javítása terén – igaz, ennek nem a határon innen, hanem a határon túl, a Galápagos-szigeteken örülnek.

Kárpáti János jegyzete a 2020. június 18-i Esti gyorsban hangzott el.