„Klubrádió
Reggeli gyors

Niedermüller: Mindenki egyetért velünk a bulinegyedben

12/06/2020 15:29

| Szerző: Klubrádió

Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere szerint nincs olyan igény, hogy függesszék fel vagy halasszák el a bulinegyedben a vendéglátóhelyek működésére vonatkozó új, szigorúbb szabályok bevezetését. A kerület vezetője nem is a szigorúságot emelte ki, hanem azt, hogy konszenzusos a szabályozás. Azt mondta, az önkormányzat és a vendéglátósok egyetértenek. Hangsúlyozta: nem kocsmákat és éttermeket akarnak bezárni, hanem bizonyos magatartásformákat kizárni.

2020. június 12. Reggeli gyors / részlet, Niedermüller Péter (20.06.12.)
07:16
00:00


Az eredeti tervek szerint június 21-étől lépne életbe a bulinegyedben a vendéglátóhelyek működését szigorító önkormányzati rendelet. Niedermüller Pétert, a VII. kerület DK-s polgármesterét kérdeztük. (A Népszava azt írja, bekavart a kormányhivatal, ezért az új szabályozás 21-én még nem lép hatályba, de a kerület biztosan bevezeti.)

Niedermüller Péter elmondta: éppen csütörtök délután találkozott olyan tulajdonosokkal, akiknek több érdekeltségük van Belső-Erzsébetvárosban, hogy közös megoldásokat találjanak. Konkrétumokba nem mentek bele, mert a vendéglátósok is mérlegelik, hogy mik a lehetőségeik. Vannak olyan helyek, amelyek a járvány és a bezárás ellenére képesek talpon maradni, és vannak, amelyek nem, úgyhogy differenciált megoldásokat kell keresni, nem biztos, hogy egységes szabályozás érvényesül majd mindenkire. A megbeszélés legfontosabb mozzanatának azt nevezte, hogy világossá tették mindkét oldalról, csak közös megoldások léteznek. Nem kocsmákat és éttermeket akarnak bezárni, hanem bizonyos magatartásformákat kizárni, ezért dolgoznak együtt – hangsúlyozta.

A járványhelyzet gazdasági hatásai nemcsak a vendéglátósokat érintik hátrányosan, hanem az egész kerületet. A válság miatt emberek tízezrei vesztették el a munkájukat, ez súlyos probléma a kerületnek és a fővárosnak is – tette hozzá.

Úgy vélte: nem az a lényeg, hogy minél több turista jöjjön erre a szűk területre, hanem a minőségi szempontokra kell helyezni a hangsúlyt – mondta. A polgármester európai hangulatú kulturális negyedet szeretne, kávézókkal, éttermekkel, kulturális programokkal. Szerinte az önkormányzat és a vendéglátósok ugyanúgy gondolkodnak erről a problémáról, nem egymással szemben, hanem egymás mellett állnak.

Közölte: bevezetik az említett intézkedéseket, nincs is olyan igény, hogy ezt függesszék fel vagy halasszák el, de a lakókkal, civilekkel, vendéglátósokkal együttműködve figyelik majd, hogy ha szükség van módosításokra, akkor melyek legyenek azok. Nem azt emelné ki, hogy szigorú a szabályozás, hanem azt, hogy konszenzusos. Nem kapott olyan megkeresést, hogy egyik vagy másik ponttal valaki ne értene egyet, és annak megváltoztatását akarná.

Ahogy a Népszava március 5-én megírta, a helyi lakosok, civil szervezetek, vendéglátósok és az önkormányzat képviselőiből álló munkacsoport készítette el azt a javaslatcsomagot, amely az éjszakai nyitva tartást szigorítaná. Azoknak a szórakozóhelyeknek, amelyek éjfél után is nyitva tartanának, fokozottan ügyelniük kell majd egyebek mellett a zajkibocsátásra, a tisztaságra, a közterületi alkoholfogyasztás meggátolására. Akik nem felelnek meg az új előírásoknak, pénzbüntetést kaphatnak, több napra bezárásra kötelezhetik őket, végső esetben visszavonhatják az éjfél utáni nyitva tartásra jogosító engedélyeiket.

Niedermüller Péter májusi Facebook-bejegyezésében közölte: egy létező, 2012-es rendelet szabályozza az este 10-es zárást a teraszos helyeknél, ezt tartatják be szigorúbban.

A 24.hu május 23-án azt írta: több kerületi vendéglátóhely engedetlenségi nyitvatartással tiltakozik az intézkedés ellen, azaz nem zár be este 10 órakor. Az Index által megkérdezett kerületi vendéglátósok szerint ezeknek a kocsmáknak azonban elenyésző a számuk, szervezett ellenállásról nincs szó, csak egy-két kivételről.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.06.12. 08:35
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert