„Köszönjük,
Reggeli gyors

Most már tényleg véget vetnének a bulinak éjfélkor

25/11/2019 13:00

| Szerző: Klubrádió

Újra előveszi az erzsébetvárosi bulinegyed nyitva tartási szabályainak módosítását a kerületi önkormányzat. A polgármester szerint nagyon érzékeny a kérdés, de azt akarják, hogy csak nagyon szigorú feltételek mellett maradhasson nyitva hajnalig egy klub. A javaslat szerint csak néhány vendéglátóhelynek engedélyeznék a hosszabb nyitva tartást, a többieknek éjfélkor el kellene küldeniük a vendégeiket. Az Airbnb-s szállásmegosztásra vonatkozóan is új, és fővárosi szintű szabályozást akarnak.

2019. november 25. Reggeli gyors-részlet/Interjú Niedermüller Péterrel (19.11.25.)
04:01
00:00

Ismét napirendre kerül Erzsébetvárosban a vendéglátóhelyek kötelező éjféli zárásának elrendelése, ami a kerület belső részére, az úgynevezett bilinegyedre is vonatkozna. Rendkívül érzékeny kérdésről szó, amit egyszerű tiltással nem lehet megoldani – mondta a Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere. A politikus hangsúlyozta, az önkormányzat vezetése olyan kerekasztal összehívását javasolja, amelynél a vendéglátósok, lakók, civil szervezetek és a kerület közösen dolgoznák ki az éjszakai nyitva tartást szabályokat.

A DK-s Niedermüller Péter emlékeztetett rá, hogy az ellenzék már a kampányban is azt mondta, támogatják, hogy az éjféli záróra ismét kerüljön napirendre. Az ügyet pedig azért kell újra elővenni, mert két éve az önkormányzat ugyan már megszavazta a kötelező éjféli zárást, de az nem vonatkozott Belső-Erzsébetvárosra.

A november 25-ei önkormányzati ülésre Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője által benyújtott javaslat szerint amennyiben a vendéglátóhelyeknek az új rendelet szerint éjfélkor be kell zárniuk, az emberek partikultúrája normalizálódni fog, és este hattól tizenegyig is elég lesz nekik a bulinegyedben szórakozni. A javaslattevő azt reméli, a klubok visszatérhetnek az olyan, barna és ipari zónákban lévő, netán külterületi részekre, ahol nem zavarják a városlakókat. Azok számára pedig, aki éjfél is bulizni szeretnének, egy-két kiválasztott, hosszabb nyitva tartású klubba állna a rendelkezésére.

A budapesti bulinegyed
 
MTI Fotó: Balogh Zoltán
 
 

Niedermüller Péter szerint a kerekasztal feladata az ehhez szükséges kritériumrendszer felállítása lenne a következő hetekben, ami, ahogy utalt rá, valódi változásokat hozhatna a bulinegyedben. Nem kaphatna mindenki nyakló nélkül felmentést az éjféli záróra alól, csak azok a vendéglátóhelyek, amelyek gondoskodnak a zajszint jelentős mértékű csökkentéséról, gondot viselnek a tisztaságra, hajlandók takarítani maguk előtt és az eddiginél sokkal hatékonyabban tudják biztosítani, hogy ne történjenek náluk bűnesetek, így ne forduljon elő kábítószerkereskedelem sem.

A VII. kerületi önkormányzat azt is szeretné elérni, hogy az Airbnb-s szállásmegosztásra vonatkozóan egységes fővárosi szabályozás szülessen, mert ahogy Niedermüller Péter mondta, ezen a területen is rendet kell tenni, ahogy azt Európa több nagyvárosában is megtörtént már. . Ebben szerinte a kormánynak is nagyon súlyos felelőssége van.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Niedermüller Péterrel
2019. november 25., hétfő 06.50
riporter: Szénási Sándor