„Klubrádió
Reggeli gyors

Bulinegyed helyett minőségi turizmust

30/06/2020 17:50

| Szerző: Klubrádió

Éjfélkor be kell zárniuk a VII. kerületi bulinegyedben lévő vendéglátó helyeknek, de lesz kivétel. A tulajdonosok egy része felszámolja, vagy eladja az üzletet.

2020. június 30. Reggeli gyors -részlet/Interjú, Niedermüller Péter 2020.06.30.
12:30
00:00

A mennyiségi helyett minőségi turizmust és vendéglátást szeretne látni a kerület belső részében, az úgynevezett bulinegyedben Niedermüller Péter polgármester, sőt egy európai szintű kulturális negyedet. Csak hát van az ott lakóknak egy érdekük, és a vendéglátósoknak egy érdekük, ezeket kellene valahogyan egyeztetni. A polgármester szerint megtalálták a középutat, a múlt héten a közgyűlés el is fogadta. E szerint az éttermeknek, kocsmáknak éjfélkor be kell zárniuk, kivéve ha bizonyos feltételeket teljesítenek. Például nem engedhetik a vendégeknek, hogy alkoholt vigyenek ki az utcára, takarítaniuk kell a hely előtt, nem adhatnak italt műanyag pohárban, azoknak is biztosítaniuk kell a mosdóhasználatot, akik nem fizető vendégeik, mérniük és korlátozniuk kell a zajszintet. Ha ezeket betartják kaphatnak engedélyt az éjszakai működésre is. 60 nap a türelmi idő a feltételek megteremtésére.

Niedermüller Péter szerint szabályozásra szükség van, nem tűrik el sehol, hogy merev részegek az utcán vizeljenek, hányjanak, üvegeket törjenek. Az önkormányzat igyekszik gyakrabban és hatékonyabban takarítani az utcákat, de ebben részt kell venniük a vendéglátósoknak is.

A budapesti bulinegyed
 

A tulajdonosok egy része azt mondja, inkább bezár. Különösen ebben az időszakban, amikor a válság miatt nem volt forgalom, és most is alig van, a korlátozások lehetetlenné teszik a működést. A polgármester válasza az, hogy szakemberek szerint bezárhat a kocsmák 30 százaléka is, azzal csak emelkedik a színvonal. A másik probléma az illegális szálláskiadás, a fekete RBNB-vel is kell majd kezdeni valamit, mert tulajdonképpen a zaj, a kosz, az elfogadhatatlan magatartásformák gyökere valahol ott van.

Niedermüller Péter hangsúlyozta, a vendéglátósok, a lakók és az önkormányzat érdeke közös, mégpedig az, hogy kulturált, minőségi turizmus és vendéglátás legyen a kerületben. Amíg ezt nem látják be, nem lesz könnyű előre jutni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.06.30. 06:00
Műsorvezető: Dési János