„Klubrádió
Esti gyors

Kevesebb Hargita, több Mátra! – Hardy Mihály jegyzete

28/07/2020 18:02

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

„Ilyenkor szokott ugyanis a furfangos felcsúti fickó, majdnem azt mondtam, a nemzet vezetője, igét hirdetni Tusványoson. (...) Egyáltalán nem hiányzik, hogy még újabb rögeszmés tévutakat jelöljenek ki a számunkra, mint a nemzet, sőt egész Európa egyedül üdvözítő útját a boldogító jövőbe. Más, sikeres és normális európai ország egészen jól elvan szabadtéri igehirdetés, nemzeti-bocskais, meg székely szalmakalapos maskarás felvonulás nélkül is.”

2020. július 28. Esti gyors / részlet, Hardy Mihály jegyzete (20.07.28.)
03:17
00:00

Hiányérzetem van. A koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításaimat. Ilyenkor szokott ugyanis a furfangos felcsúti fickó, majdnem azt mondtam, a nemzet vezetője, igét hirdetni Tusványoson. Afféle politikai programbeszédet tart, hogy az erdélyi óriásfenyők árnyékában összegyűlt vakhitűek, karrieristák és a NER egyéb törtetői, no meg a külvilág megtudja, hogy mit várhat a következő politikai évadban. A szabadtéri szabadszájúság szeánsza elmarad az idén. Pedig milyen hasznos kis jamboree volt: kötetlen légkörben, mondhatni tesztüzemmódban lehetett politikai lufikat eregetni, aztán ami nem pukkadt ki, annak neki lehetett állni szeptembertől megvalósítani. Emlékezzünk csak: innen indult a brüsszelezés, a sorosozás meg az illiberális állam meghirdetése is.

Másfelől nézve meg cseppet sincs hiányérzetem. Egyáltalán nem hiányzik, hogy még újabb rögeszmés tévutakat jelöljenek ki a számunkra, mint a nemzet, sőt egész Európa egyedül üdvözítő útját a boldogító jövőbe. Más, sikeres és normális európai ország egészen jól elvan szabadtéri igehirdetés, nemzeti-bocskais, meg székely szalmakalapos maskarás felvonulás nélkül is. Az idén elég lesz kevesebb Hargita és több Mátra is. 

Jut eszembe Mátra: mint kiderült, nem is 17 milliárdot, hanem négyszer ennyit, 75 milliárd forintot költött a magyar állami cég, az MVM a mátrai erőmű visszavásárlására, alig egy év leforgása alatt. Vagyis Mészáros Lőrinc ismét nagyon sokat kaszált igen rövid idő alatt – a mi pénzünkből, az adófizetők pénzéből. Mondjuk annyit, amennyiből legalább tízszer fel lehetne újítani a Lánchidat, hogy csak egy hasonló nagyságrendű példát említsek. Esetleg 35-40 kilométer új autópálya is épülhetett volna ennyi pénzen. Az országnak azonban nem erre volt égetően szüksége, lássuk már be.

És nyugodtan ragadjon tollat és írjon nekünk ide a Klubrádióba, aki komolyan elhiszi, hogy a nemzet csodálatos képességű gázszerelője a maga erejéből küzdötte fel magát tíz év alatt az ország harmadik leggazdagabb emberének a pozíciójába, Mark Zuckerberget, a Facebook milliárdos alapítóját is lekörözve. Számos gázszerelőt ismer a magyar vidék. Nálunk otthon is jön minden szeptemberben valaki kitisztítani a kombi-cirkót a fűtési szezon előtt. De valahogy nem ismertem rá benne a nemzeti nagytőkés milliárdos archetípusára. A kopott Opel kombi és a kantáros nadrág nem azt sugallta, hogy az illető pár év múlva a saját sugárhajtású luxusgépén ruccan ki az Adrián ringatózó a luxus jachtjához kipihenni a gázszerelés, a nyomáspróba, meg a háromnegyed collos illesztések fáradalmait.

Azt a kérdést pedig nem is érdemes felvetni, hogy Mészáros és családi vállalkozásai ugyan kinek a vagyonát igazgatják, disznóhizlaldástul, szállodaláncostul, sajtóbirodalmastul. Igaz, most már mátrai erőmű nélkül.

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2020. július 28-i adásában hangzott el.