„Köszönjük,
Esti gyors

Diplomatikus kérdések - Hardy Mihály jegyzete

9/07/2020 18:02

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Hol volt a magyar titkosszolgálat, amikor ezt az embert átvilágították, még mielőtt munkába állt volna 2002-ben? Ki a felelős azért, hogy senki nem vette észre: a perui magyar nagykövet súlyos biztonsági kockázatot jelent? Ki és hogyan kárpótol bennünket?

2020. július 09. Esti gyors / részlet, Hardy Mihály jegyzete (20.07.09.)
02:59
00:00

Pedofil-botránytól hangos a magyar közélet. Kaleta Gábor ex-diplomata bírósághoz benyújtott fellebbezése, az ügyvédjének enyhén szólva is ellentmondásos, visszatetsző nyilatkozatai nagyon sok embert felháborítanak és tegyük hozzá: joggal. Ezzel együtt nem ártana egyet hátrább lépni és feltenni az igazi kérdéseket.

A pedofília ugyanis nem büntetőjogi, hanem elsősorban pszichiátriai, orvosi kategória; összetett okokra visszavezethető lelki betegség. Legalábbis ezt állítják a témával foglalkozó szakcikkek szerzői, akik szerint ez a betegség nem is biztos, hogy gyógyítható.

A gyermekekről készült pornográf felvételek birtoklása viszont már egyértelműen büntetőjogi kategória. Ilyenek ugyanis legális úton sem nem készíthetők, sem nem terjeszthetők. Az amerikai internetes nyomozók gyermekpornó képek birtoklásával fogták meg a limai magyar nagykövetet, akit végül a külügyhöz rendelt Információs Hivatal – ha tetszik – a magyar kémelhárítás emberei hoztak haza Peruból, statáriális gyorsasággal tavaly tavasszal.

És itt jönnek sorban a megválaszolatlan kérdések.

– Hogyan fordulhatott elő, hogy valaki 17 évet töltött el, sőt, szép karriert futott be a magyar diplomáciában anélkül, hogy bárkinek is feltűnt volna: valami nem stimmel vele?

– Hol volt a magyar titkosszolgálat, amikor ezt az embert átvilágították, még mielőtt munkába állt volna 2002-ben? Ezt a gyakorlatot ugyanis – elvben – a belépéskor, majd utána évente el kell végezni azok esetében, akik érzékeny információkkal dolgoznak. A diplomaták ilyenek. Mint mondjuk egy los angelesi magyar konzuli munkatárs, aki egyszerre dolgozik a külügy és a belügy számára, mint például Kaleta Gábor.

– Ki a felelős azért, hogy senki nem vette észre: a perui magyar nagykövet súlyos biztonsági kockázatot jelent? Hiszen egy diplomata elsőszámú ismérve kellene, hogy legyen a feddhetetlenség. Egy nemzetközi gyermekpornóban utazó hálózat tagjaként egy nagykövet bármikor zsarolható, beszervezhető, és akkora biztonsági kockázatot jelent a magyar külügyekben, mint a lék a Titanicon? Ha már Titanic, meglehet, ez csak a jéghegy csúcsa. Hiszen kapott már magyar nagyköveti megbízást más, igaz, egyéb értelemben súlyosan függő ember is.

– És végül ki és hogyan kárpótol bennünket, valamennyi magyart a becsületünkön esett csorbáért? Ugyanis Kaleta Gábor nem civilként, nem magánemberként, hanem Magyarország hivatalos képviselőjeként volt Peruban és másutt. Mennyi időnek kell eltelnie, hogy végre ne pironkodva kelljen bevallanunk külföldön, hogy magyarok vagyunk?

Attól tartok, ez a kérdés már messze túlmutat a Bem rakparti külügyminisztériumon, jóval távolabbra vezet…

Hardy Mihály jegyzete a 2020. július 9-i Esti gyorsban hangzott el.