„Klubrádió
Esti gyors

Kaleta semmit sem kockázat a fellebbezéssel

8/07/2020 20:52

| Szerző: Klubrádió

Fellebbez a 19 ezer pedofil kép miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélt volt nagykövet, Kaleta Gábor. Sándor Zsuzsa jogász, volt bíró szerint Kaleta kockázat nélkül megteheti, mert az ügyész elfogadta az ítéletet, sőt, az ügyészség indítványozta a felfüggesztettet. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem egy átlagember nézegette ezeket a borzalmas képeket, hanem egy Magyarországot képviselő nagykövet bukott le világméretű gyermekpornó-hálózat tagjaként.

2020. július 08. Esti gyors / részlet, Sándor Zsuzsa (20.07.08.)
05:15
00:00

A volt perui nagykövet egy évet kapott két és fél évre felfüggesztve és 540 ezer forintos pénzbüntetést kell fizetnie. Kaleta Gábor mindent beismert a bíróságon. A több mint 19 ezer pedofil kép miatt elítélt férfi ügyvédje azzal védekezett, hogy védence mélyen vallásos ember és óriási lelkiismeret-furdalása van. Az ügyészség elfogadta az ítéletet, azonban szerdán kiderült, hogy Kaleta fellebbez.

Sándor Zsuzsa jogászt, volt bírót kérdeztük az Esti gyorsban, aki elmondta: természetesen mindenkinek joga van fellebbezni. Kaleta Gábor viszont kockázat nélkül teheti ezt meg, hiszen az ügyész tudomásul vette az ítéletet, sőt, ő indítványozta ezt a büntetést, így súlyosítás nem lehetséges. (Az ügyészség felfüggesztett börtönt javasolt Kaletának arra az esetre, ha a bíróságon elismeri a bűnösségét, és ezt megtette. – a szerk.) Elvileg enyhíthetik az ítéletet, bár Sándor Zsuzsa ezt nem feltételezi.

Ha valaki csak néz ilyen képeket, de nem terjeszti és nem abuzál maga is gyerekeket, annak büntetési tétele 3 hónaptól 3 év szabadságvesztésig terjed. Azt a parlament dolga eldönteni, hogy ezen akar-e szigorítani – tette hozzá azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint szigoríthatják a gyermekpornográfia büntetési keretét.

Sándor Zsuzsa azt mondta: kétségtelen, hogy ez a betegség kategóriájába esik, olyan betegség, amelyet a társadalom nem tolerál. Az lenne a legszerencsésebb megoldás, ha kötelező lenne a pszichiátriai, pszichológiai kezelés ezekben az esetekben. A letöltendő szabadságvesztéssel az is probléma, hogy az ilyen elkövetőknek nagyon nehéz a helyzete a börtönben, ezt valószínűleg belekalkulálják az ítéletbe.

De itt azt is tekintetbe kell venni – hívta fel a figyelmet –, hogy nem egy átlagember nézegette az egyébként borzalmas képeket, hanem egy Magyarországot képviselő nagykövet bukott le egy nemzetközi, fél világot behálózó gyermekpornó-hálózat tagjaként.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI / Igazságügyi Minisztérium / Véssey Endre

Esti gyors
2020. július 08., szerda 18:50
Műsorvezető: Szénási Sándor