„Klubrádió“
Esti gyors

Falus: Elbizonytalanítanak a kormányzati koronavírus-adatok

3/08/2020 20:35

| Szerző: Klubrádió

Nincsenek szinkronban a napi koronavírus-fertőzések számáról szóló hivatalos tájékoztatók és a sajtóban megjelenő adatok. Mivel utóbbiakat senki sem cáfolja, a kormányzati adatok hitelessége bizonytalan – mondta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Arról is beszélt, nagyon fél a gólyatáboroktól.

2020. augusztus 03. Esti gyors-részlet/ Interjú, Falus Ferenc 2020.08.03.
06:57
00:00

Nem lehet értelmezni a kormányzat által a koronavírus terjedéséről közzétett számokat, mert a médiumokban megjelenő, megerősítettnek tűnő, és meg nem cáfolt hírek a hivatalos adatok többszöröséről szólnak – mondta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Példaként említette, hogy július 29-én az állami statisztika szerint tizenkilenc fertőzöttet találtak, 30-án és 31-én, mindkét napon huszonegyet, majd augusztus első két napjában kilenc-kilenc személynél mutatták ki a koronavírust. Ugyanakkor, augusztus 2-án az állami tévé arról számolt be, hogy egyetlen zártkörű családi rendezvényen harminchat ember kapta el a koronavírust, és százhúsz embert helyeztek karanténba, akiknek a teszteléséről egyelőre nincs adat, és korábban szintén tömeges fertőződés történt Mezőkövesden valamint Sátoraljaújhelyen is.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc
MTI Fotó: Illyés Tibor
 
 

A volt egészségügyi vezető szerint a kormányzat tájékoztatási politikája elbizonytalanító – számára legalábbis. Lehet, hogy igazat mondanak, lehet, hogy nem, mindenesetre a híreket nem lehet követni, ezért a hivatalos adatok hitelessége hosszú időre bizonytalan marad. A kormányzatnak ezért nagyon kellene dolgoznia azon, hogy legalább a hivatalos tájékoztatásban bízni lehessen – fogalmazott.

Falus Ferenc azt is megjegyezte, hogy augusztusban az eddig eltelt a három nap átlagában kétezer-hatszáz tesztet végeztek az országban, miközben Falus Ferenc szerint ennek többszörösére lenne szükség, nagyjából napi tizenötezerre.

A volt országos tiszti főorvos arról is beszélt, nagyon fél a szeptemberben kezdődő felsőoktatási szemeszterek előtt esedékes gólyatáboroktól, ezért nagyon örül, hogy néhány egyetem nem vállalja be ezek megrendezését. A gólyatáborokban azért elég nagy mértékű az alkoholfogyasztás, és vélhetően nem az lenne a jellemzőjük, hogy a résztvevők ügyelnének a szociális távolságtartásra – tette hozzá Falus Ferenc, aki továbbra is azt javasolja, hogy lehetőleg mindenki viseljen maszkot, főleg zárt helyen, mert szerinte ez a legfontosabb védekezési mód a fertőződés ellen.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Falus Ferenccel
2020. augusztus 03., hétfő 18.45
riporter: Dési János