„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán pániküzemmódban vásárolt, mert senki nem mer ellentmondani neki

4/08/2020 07:32

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Kovács Zoltán (nem az államtitkár, az ÉS főszerkesztője) Die Pressében megjelent véleménycikkében arról ír, hogy nem világos, miért vezényelte le Orbán Viktor miniszterelnök 16 ezer lélegeztetőgép megvásárlását az elmúlt hónapokban. Szerinte Orbán egyedül döntött a szükségesnél jóval nagyobb (és drágább) készletről, és senki nem mer neki ellentmondani, mert ilyen emberekkel vette körül magát. Szerencse, hogy lélegeztetőgépekről van szó. Az NBC News portálja szintén véleménycikket közöl, ebben Soros György fia, Alex Soros utasítja vissza az amerikai fehér nacionalisták vádjait arról, hogy édesapja állna a Black Lives Matter-tüntetések mögött.

2020. augusztus 04. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (20.08.04.)
05:18
00:00

Alex Soros fehér felsőbbrendűségről, antiszemitizmusról, BLM-ről

„Apám céltáblája lett a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőknek, de nem fognak megállítani minket” – írja az NBC News véleményrovatában Soros György egyik fia, Alex Soros, aki a Nyílt Társadalom Alapítvány elnökhelyettese, és a CEU-n is apja nyomdokaiba lépett. Antiszemiták ugyanis azzal vádolják apját, hogy ő találta ki a Black Lives Matter, a Számítanak a Fekete Életek mozgalmat, ők vannak az államok-szerte kirobbant tüntetések hátterében, mint ideológiai szervezők. Alex Soros szerint épp az ellenkezője történik annak, amit a helyzet megkövetel. Az egész országot kellene egységbe rendezni a rendőri túlkapások és a számos esetben értelmetlen halállal végződött esetek miatt, hisz az Egyesült Államok történelmének legnagyobb és legsokszínűbb tüntetéssorozatának vagyunk a szemtanúi. Ehelyett azonban tovább csiholják a tüzet azzal, hogy a zsidókat teszik felelőssé és ezzel az antiszemitizmust lobbantják lángra újra. Azt írja, édesapját 500 ezerszer hozták összefüggésbe a tüntetésekkel május végén a Twitteren, és 70 ezerszer egy hónapon át a Facebookon. Ez megdöntötte a 2018-as októberi csúcsot, mert akkor még csak 40 ezren vádolták meg azzal, hogy ő hozza be az országba a magyar kormány által is emlegetett „migránskaravánt”. Mindennek a logikája egyszerű, ugyanis akik Soros Györgyöt vádolják, nem feltételezik a fekete- és barnabőrű emberekről, hogy elég okosak és képesek mozgalomba szerveződni, így helyettük ezt csakis a zsidók tehették meg. Az online rasszista gyűlölet bizonyos aspektusaiban nem különbözik a náci Németország egykori antiszemita propagandájától. Másik, sajátosan amerikai vonulata ennek az összeesküvés-elméletnek – írja Alex Soros –, hogy a szélsőjobboldal szerint fehér amerikaiak helyére akarnak behozni színesbőrű embereket a zsidók, a pénzemberek. Ezért skandálták a 2017-es Charlottesville-i tüntetésen azt, hogy „a zsidók nem cserélnek le minket!”. Ekkor, amikor Donald Trump elnök is a „migránskaravánról” beszélt, levélbombát küldtek apjának és más prominens liberális személyeknek. Alex Soros leírja, hogy apja min ment keresztül Budapesten, ahol származásuk miatt irtották a zsidó embereket, és éppen ez sarkallta őt annak az alapítványnak a létrehozására, amelyen keresztül 15 milliárd dollárt áldozott arra, hogy a társadalomban mindenkit azonos jogok illessenek meg. Ez nem jótékonykodás, és nem csupán szolidaritás, abban hisz, hogy ha a zsidóknak és minden kisebbségnek törvény előtti egyenlőséget biztosítanak, meg lehet előzni egy újabb holokausztot. Szerint ezt kihívásként élték meg azok a politikusok, akik a fennálló, igazságtalan rendszerből akarnak politikai hasznot húzni. Azt írta, apja sok ellenséget szerzett az évek során, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Úgy véli, ők boldogan használnak antiszemita toposzokat, hogy „Sorost” valamiféle egzisztenciális fenyegetésként mutassák be.

 
Soros-plakát
 


Orbán, a pánikvásárló?

Pánikban van Orbán – írja Die Presse véleménycikkében Kovács Zoltán, aki nem tévesztendő össze a magyar kormányfő nemzetközi szóvivőjével, erre maga a szerző figyelmeztet a cikk végén, aki nem más, mint az Élet és Irodalom főszerkesztője. Aki nem érti, illetve nem világos, miért rendelt 16 ezer, méghozzá túlárazott lélegeztetőgépet a magyar kormányfő a koronavírus-válság csúcspontján. 900 millió eurót fizetett érte, azaz gépenként 57 ezer eurót, azaz csaknem darabonként 20 millió forintot. Ami a legrosszabb forgatókönyv szerint szükséges készlet duplája. Ellenben Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár jelezte, hogy a fölösleges gépeket Dél-Afrikának és esetleg Brazíliának adják majd el. Kovács példaként említi, hogy Janez Jansa szlovén kormányfő korrupciós botrányba keveredett, mert az ügyészség gyanította, manipulálta a lélegeztetőgépek árát, igaz ő csak 30 ezer eurót fizetett egyért, ami nagyjából a fele annak, amennyit az Orbán-kormány fizetett ki. Megjegyzi, Magyarországon a legkritikusabb napokban sem volt 100 beteg, akit lélegeztetőgépre kellett volna kötni egyszerre. Persze a kormány válasza erre a liberális portálokra ujjal mutogatás volt, mert azok hazudtak, hisz világszerte egekbe szöktek a gépek árai. Azzal is takaróztak, hogy az Unió nem segített, és ezért kínai „barátaink” segítették a magyar kormányt, ám teszi hozzá, egyáltalán nem baráti áron. Osztrák szomszédaink mindössze 1000 lélegeztetőgépet vásároltak. Kovács következtetése: Orbán egyedül döntött, amikor bepánikolt, senki nem volt és nincs a közelében, aki ellent merne mondani neki. Mert ilyen emberekkel veszi körbe magát. Ami csak azért baj, mert ellenőrzési mechanizmus híján, amit maga vert szét, nem lehet megvédeni a kormányfőt sem a rossz döntésektől. Ezúttal szerencsénk van, hogy csak lélegeztetőgépekről van szó.

Csernyánszky Judit jegyzetét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Reggeli gyors
2020. augusztus 4., kedd 07.00