„Klubrádió
Reggeli gyors

Donáth Anna: Orbán nem megy a vitára, inkább játssza az akcióhőst

14/05/2020 12:28

| Szerző: Klubrádió

Áldiplomáciai balhé Donáth Anna szerint, hogy Orbán Viktor Varga Judit igazságügyi minisztert küldené a felhatalmazási törvényről szóló vitára, aki viszont nem szólalhatna fel, mert nem állam- vagy kormányfő. A momentumos EP-képviselő úgy véli, ezzel arról akarják elterelni a figyelmet, hogy a kormány pont az említett törvényt kihasználva venne el beruházásokat az önkormányzatoktól. Azt is mondta: Orbán az itthon maradásával a „válságkezelő hős miniszterelnök” narratíváját építi, akárcsak az elképesztően kínos akciófilmjével.

2020. május 14. Reggeli gyors / részlet, Donáth Anna (20.05.14.)
09:38
00:00

Az Európai Parlament elnöke meghívta Orbán Viktort az úgynevezett felhatalmazási törvényről és a magyar jogállamiság helyzetéről szóló vitára. A magyar miniszterelnök azt válaszolta, hogy minden energiáját leköti a járvány elleni védekezés, ezért Varga Judit igazságügyi minisztert küldené, aki viszont az EP szabályai szerint nem szólalhat fel, ezt ugyanis csak az állam- vagy kormányfők tehetik meg.

Donáth Annát, a Momentum EP-képviselőjét kérdeztük, aki szerint figyelemelterelésről és „áldiplomáciai balhéról” van szó, amelyet Varga Judit maga provokált. Azt mondta: nincs semmi igazságtalanság vagy kettős mérce, ez azokból a levelekből is leszűrhető, amelyeket Varga Judit posztolt ki. Házszabályra, rendelkezésre, szokásjogra, az EP elnökének hatáskörére alapuló döntésről van tehát szó, nem rosszindulatról, támadásról – fűzte hozzá. Megismételte, szerinte arról akarták elterelni a figyelmet, hogy Semjén Zsolt javaslata szerint az önkormányzatoktól Göd példájára elvenné a kormány a nagy beruházásokat, további hatásköröket vonna el, és ez visszaélés a felhatalmazási törvénnyel.

Arra a kérdésre, hogy mire lehet számítani a vitán, Donáth Anna közölte: az említett törvényt Európában nemcsak a parlament ítélte el, hanem intézmények vezetői, államfők is, mert nincs benne időkorlát és megadja a lehetőséget a visszaélésre. Főleg, ha ez a magyar kormánytól jön, amellyel szemben nem véletlenül indult el a 7-es cikkel szerinti eljárás – jegyezte meg. Az EP frakcióvezetői úgy döntöttek, hogy szeretnének egy vitát a felhatalmazási törvényről, ebben nincs semmi különös. Jogi következménye nem lesz a vitának, de fontosnak nevezte, hogy demokratikus keretek között elmondják a véleményüket a közvetlenül megválasztott európai képviselők.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor távolmaradásának belpolitikai üzenete van, azt mondta: ez a „válságkezelő hős miniszterelnök” narratívája, amelyet több mint két hónapja ezt figyelhetünk meg. Minden bejelentést a Facebook-oldalán tesz meg, volt az „elképesztően kínos akciófilmje”, amelynek a végén a mindent eldöntő szereplő maga a miniszterelnök, tehát építik azt az imidzset, hogy ha bármi történik, az azért van, mert „Orbán Viktor a két kezével megmentett minket”, talán még a nyolcezer lélegeztetőgépet is ő működteti. Szerinte az is szórakoztató, hogy miniszterek és szóvivők egymás után mondják, a kormány annyira jól teszi a dolgát, hogy igazából nincs is járvány, majd maga Orbán Viktor a járványra hivatkozva nem vesz részt a vitán. Nyilván ez mellébeszélés, ami a híveinél működik, az ellenzéki emberek pedig ezen is csak mosolyognak, mint azon, amit a miniszterelnök „akcióhősként eljátszott” mostanában – fogalmazott Donáth Anna. De ne legyünk naivak, politikai kommunikációs járványkezelést folytatnak, ez annak egy újabb epizódja – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Donáth Anna/Facebook

Reggeli gyors
2020.05.14. 07:15
Műsorvezető: Lampé Ágnes