„Klubrádió
Reggeli gyors

Donáth Anna: Csak a magyarok válthatják le Orbánékat

6/05/2020 17:52

| Szerző: Klubrádió

Újabb vitát rendez az Európai Parlament a kormány által koronavírus-törvénynek nevezett jogszabályról, amelyet az ellenzék felhatalmazási törvénynek hív. Donáth Anna momentumos EP-képviselő szerint fontos, hogy az EU-nak legyen új eszköze a jogállamiságot aláásó kormányokkal szemben, azonban nem lehet az Uniótól várni, hogy cselekedjen a magyarok helyett, nekik kell leváltaniuk a kormányt.

2020. május 06. Reggeli gyors / részlet, Donáth Anna (20.05.06.)
05:33
00:00


Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője se tudja, hogy örül-e annak, ha újra és újra Magyarország a téma az EP plenáris ülésein. Ugyanakkor azt gondolja, ez fontos vita, az előző ülésen több mint kétharmados többséggel fogadtak el egy állásfoglalást, amely azt tartalmazza, hogy elfogadhatatlannak tartják például a magyar felhatalmazási törvényt.

Most arról van szó, hogy akciót várnak a Bizottság és a Tanács részéről a 7-es cikkely szerinti eljárás alatt álló országokkal, Magyarország és Lengyelország esetében, mert vannak visszaélések és tovább épül le a jogállam. Fontos, hogy a járványhelyzetben se veszítsük szem elől a demokrácia védelmét – tette hozzá. Válaszút előtt áll Európa is, hogy milyen megoldásokat dolgozzon ki, mert úgy tűnik, hogy a jelenlegi eszközök nem elegendőek.

Ezért is van hatalmas vita és munka a parlamentben, hogy jogállamisági kritériumokhoz kössék a következő hét éves költségvetési ciklusban a támogatások kifizetését. Donáth Anna nagyon reméli, hogy pár hónapon belül új eszköz lesz a kezükben arra, hogyan lehetne közvetlenül a településekhez vagy civil szervezetekhez eljuttatni a pénzügyi támogatásokat a „renitens tagállamoknál”.

Úgy fogalmazott: saját életünket csak mi tudjuk befolyásolni, hamis felvetés, hogy „jön az EU és megvéd minket”. Nekünk kell küzdenünk a demokratikusabb jogállamért, amely nem adott állapot, vannak játékszabályai, amelyeket bizonyos kormányok ki tudnak használni, és ezt a folyamatot csak a választópolgárok fordíthatják vissza.  A kormányt csak a magyarok tudják leváltani – hangsúlyozta Donáth Anna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.05.06. 08:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre