„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyelvvizsga nélküli diplomák: csapataink hősiesen visszavonultak

4/08/2020 14:16

| Szerző: Klubrádió/szg

A koronavírusra hivatkozva százezren kaphatták meg nyelvvizsga nélkül a diplomájukat. A szakértő szerint totális az oktatáspolitikai káosz, az egyetemek többsége 3-5 év alatt semmi érdemi idegennyelv-használatot nem vár el, a kormánynak pedig úgy tűnik, nem elvárás egy frissdiplomás felé a nyelvtudás.

2020. augusztus 04. Reggeli gyors / részlet, Rozgonyi Zoltán (20.08.04.)
07:42
00:00

Rozgonyi Zoltánt, a Nyelvtudásért Egyesület elnökét arról kérdeztük, hogy a vírushelyzet miatt nyelvvizsga nélkül is lehetett diplomához jutni, így elég sokan, 100 ezren kaphatták meg a diplomájukat. Ez a nyelvoktatás rendszerének hibája vagy a tanulók képességeivel van gond? – kérdezte műsorvezetőnk.

Rozgonyi Zoltán szerint első helyen az oktatáspolitika hibája, erre világosan rámutat a témában kiadott, friss kormányzati hír, amelyben megjelent ez a szám. Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára, aki azt mondta, a magyar fiatalok a jövő nyertesei, semmi nem akadályozhatja meg őket ebben, ezért kapták meg a diplomájukat így is. Őt ez egy régebbi híradórészletre emlékeztette, olyasmire, hogy „csapataink hősiesen visszavonultak (...), és ezzel keresztülhúzták az ellenség számításait”.

Úgy fogalmazott: totális oktatáspolitikai káoszt érzékelnek. Nyilván nem lehet elvenni a felelősséget azoktól a diákoktól, akik úgy kerültek be egyetemre, hogy tudták, meg kell szerezni a középfokú nyelvtudást (amelynek csak egy része a nyelvvizsga). De ha úgy tudtak végigmenni a 3-5 éves felsőoktatáson, hogy egyszer sem kértek tőlük számon semmilyen idegen nyelvi teljesítményt, szakirodalom elolvasását, összegzését – és ez a jellemző, kevés, nagyszerű kivételtől eltekintve – akkor ennek köszönhető, hogy közelében sincsenek semmilyen használható nyelvtudásnak.

Bő évtizede magunkkal hurcolt kudarc eredménye ez a mentesítés. Ennek a tömegnek a nagyobb része olyan mértékben nem rendelkezik nyelvtudással, hogy többször megpróbálták megmenteni a diplomájukat. Többségük eltöltötte azt a nagyjából ezer órát a közoktatásban első idegennyelv-tanulással, amelyet általában el kell, és ez mutatja a középiskolai nyelvoktatás egészen katasztrofális szintjét Rozgonyi Zoltán szerint. Megjegyezte: senki nem foglalkozik azzal, hogy feltárja az e mögötti okokat, természetesen túl a szociális háttéren, amely nagyban meghatározó, de nem az egyetlen oka egy iskola alulteljesítésének. 

Az oktatáspolitikai káosszal kapcsolatban jelezte: a bent ragadt diplomások mentesítésénél a koronavírust hozták fel, noha nyilván semmi köze hozzá, de hozzácsapták az idén végzőket is. Miközben ugyanaz a minisztérium pár nap késéssel létrehozta az online nyelviskolák intézményét is, így az idén végzők mentesítésének már semmi oka nincs. A szülők, a pedagógusok azt várnák, hogy világos, értelmes iránymutatás jöjjön a kormányzattól; öt év után vonták vissza azt az előírást, hogy a felvételihez nyelvvizsga kelljen, nem tudni, hogy ezzel mi lesz a jövőben.

Rozgonyi Zoltán szerint Schanda Tamás említett nyilatkozatából inkább az sejlik ki, hogy valójában a kormányzat szerint nem igazán szükséges egy frissdiplomástól idegennyelv-tudást elvárni. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI

Reggeli gyors
2020. augusztus 4., kedd 08.45
Műsorvezető: Dési János