„Klubrádió
Reggeli gyors

Iskolakezdés teljes bizonytalanságban

26/08/2020 12:51

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Minden iskolának ki kell dolgoznia a saját járványügyi protokollját. A 70 pontos terv, amit a minisztérium készített, csak ajánlás, nem kötelező.

2020. augusztus 26. Reggeli gyors - részlet 20.08.26. Totyik Tamás
08:54
00:00

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere továbbra is lehetségesnek tartja, hogy szeptember 1-jén a hagyományos formában kezdődjön meg az oktatás. A minisztériumban készült ugyan egy intézkedési terv, amely szerint az esetleges járványhelyzetet kezelni kellene, de az a szakmai és érdekvédelmi szervezetek szerint semmit sem ér, mert egyrészt vágyak gyűjteménye, másrészt betarthatatlan. Így aztán megszületett a bölcs döntés, miszerint az intézkedési terv nem kötelező, csupán ajánlás, az iskolák meg készítsenek maguknak egyedi járványügyi protokollt.

Ezzel sikerült a szülőket teljes bizonytalanságban hagyni – mondja Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Politikai bátorság kellene ahhoz, hogy kimondják: ilyen és ilyen fertőzöttségi mutatóknál ezt fogjuk tenni, olyanoknál bezárjuk az intézményt, stb. De ez a bátorság nincs meg az oktatás irányítóiban. Azt tervezik, hogy ha be is kell zárni egy iskolát, akkor gyermekfelügyeletet még biztosítani kell. Akkor miért kell bezárni? - kérdi az alelnök. Véleménye szerint egyébként csak végső esetben tesznek lakatot egy iskolára, gazdasági okokból. A szülőknek elfogyott a szabadságuk, vagy táppénzre mennek, vagy az utcára kerülnek.

A szakszervezet egyébként már korábban előrukkolt egy javaslatcsomaggal. Kiválóan működő külföldi példákat nézve arra jutottak, hogy a legszerencsésebb a hibrid oktatás lenne járványveszély esetén. Egyik héten 3 nap a tanteremben, 2 nap otthon, a másik héten pedig fordítva. Így a pedagógusok létszáma elegendő lenne, a gyerekek között be lehetne tartatni a szociális távolságot, a szülőre kevesebb teher hárulna, mint amennyi tavasszal. Mert azt be kell vallani, hogy a digitális oktatás közel sem volt hatékony, ilyen formában nem vált be, mást kell kitalálni. Javasolják azt is, hogy legalább az alsós gyerekek szülei kapjanak távolléti díjat arra az időre, amíg a gyerek az iskolai zárlat miatt van otthon.

Totyik Tamás úgy véli: a legnagyobb gond mégis a bizonytalanság. Tiszta képet szeretnének végre látni pedagógusok és szülők egyaránt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2020.08.26. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre