„Klubrádió
Reggeli gyors

Iskolakezdés – Megint egy szakmaiatlan döntés

20/08/2020 10:58

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

Orvoshoz kell vinni a gyereket, hogy kapjon egy sajtpapírt: mehet oviba, iskolába. Pedig a telefonos konzultáció bevált. Egyszerű megfázásokkal a szülők is tudnának mit kezdeni.

2020. augusztus 20. Reggeli gyors - részlet 20.08.20. Póta György
10:00
00:00

Nevetséges, szakmaiatlan döntést hoztak az egészségügy irányítói, noha korábban született egy megegyezés arról, hogy miként kellene eljárni a gyermekeknél fertőzésgyanú esetén. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke magyarázta el, hogy mi a probléma.

Már több hónapos tapasztalat alapján állítható, hogy gyermekeknél a koronavírus okozta betegség enyhébb lefolyású, ha vannak tünetei, azok nagyon hasonlítanak sok más felsőlégúti fertőzés tüneteihez. Egyszerűen szólva, a pár napos nátha, megfázás, könnyen vélhető koronavírusos fertőzésnek is. Miután a könnyebb betegségek gyakran előfordulnak a gyerekeknél az őszi időszakban, a következmény az lesz, hogy a szülők a legkisebb gyanú esetén is orvoshoz igyekeznek vinni a gyermeket, hiszen féltik őket. Igen ám, de pontosan így terjed jobban a járvány.

Amennyiben alapos a fertőzés gyanúja, akkor éppen hogy nem szabad mozgatni a gyermeket, hanem otthon kell tartani. Erre találták ki a telefonos konzultációt, ami bevált, mert ha az orvos az elmondott tünetek alapján Covid fertőzésre gyanakodott, akkor intézkedett, kimentek a mentők, teszteltek, döntöttek és a megfelelő helyre szállították a beteget. Ha nem merült fel a gyanú, a doktor megnyugtathatta a szülőt.

Most az a helyzet, hogy a gyermekek esetében felfüggesztették az e-receptet, tehát egy akármilyen gyógyszer felírásáért is személyesen kell elmenni a rendelőbe a papírért. A szülő nem igazolhatja a gyerek hiányzását az iskolából, tehát egy sajtcéduláért is be kell menni személyesen a rendelőbe.

Póta György attól tart, hogy ha ilyen értelmetlen szabályok miatt megnő a rendelők forgalma, akkor óhatatlanul megnő a fertőzés veszélye is. Lehetetlen úgy ütemezni a betegforgalmat, hogy az megfeleljen az előírásnak, vagyis hogy egyszerre ne legyen ott több ember.

Tavasszal, a zárlattal sikerült megakadályozni, hogy a gyerekeken végigfussanak az úgynevezett közösségi betegségek. Az ősz nem ígérkezik ilyennek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.08.20. 08:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes