„Klubrádió
Reggeli gyors

„Bármely szakos” pedagógus kerestetik

25/08/2020 13:20

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Pár nap van a tanévkezdésig, több mint ezer pedagógust keresnek. A szakszervezet szerint ennél még nagyobb a baj. Talán a béremelés segítene.

2020. augusztus 25. Reggeli gyors - részlet 20.08.25. Nagy Erzsébet
06:15
00:00

A Belügyminisztérium által üzemeltetett honlapon, a kozigallas.hu oldalon több mit ezer tanári, és több mint négyszáz tanítói állást hirdetnek, másfél héttel a tanévkezdés előtt. A tanév egyébként a kormány szerint a normális rendben indul majd, a koronavírus-járvány okozta vészhelyzettel egyelőre nem is számolnak.

A valóság ennél csúnyább képet mutat. Azokat a tanárokat, akiket a szakképzésben kivettek a közalkalmazotti státuszból, nem jeleníti meg az említett statisztika. Azokról a 65 év feletti pedagógusokról, akiket a tavaszi járvány idején kikényszerítettek az oktatásból, szinték nem szól az adatsor. Egyáltalán nem biztos, hogy ők vissza fognak térni. Aztán vannak a magániskolák. Azok is tanárhiánnyal küzdenek.

Amennyiben szakokra akarjuk bontani a hiányt, akkor azt látjuk, hogy angol, matematika, fizika, kémia szakos tanárokat keresnek leginkább. A hirdetésekben látni ilyet, hogy matematika-bármely szak, sőt testnevelés-bármely szak. Ameddig nem növelik a pedagógusok bérét, nem emelik a pálya presztízsét, nem csökkentik a terhelést, a pálya nem lesz vonzó – mondja a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője a Reggeli gyorsban az adatokat elemezve kifejtette, hogy persze minden iskola megpróbálja megoldani a lehetetlen helyzetet. Miközben a törvény szerint heti 22 tanórával kellene tervezni, már eleve 26 órával számolnak. Beépítik a tervbe a túlórákat, számítanak az eseti helyettesítésekre, amelyeket egyébként a tanároknak nem fizet ki senki. A fenntartók egyszerűen fütyülnek a Munka törvénykönyvére.

Ne dolgozz ingyen! - hirdeti a PDSZ, de a pedagógusok többsége csendben marad. Az igazukat keresők ugyan sorra nyerik a pereket, de ez sem nyitja fel a többség szemét. A pedagógusok körében érezhetően nő az elégedetlenség, sokan morognak, de egyelőre csak magukban. És jő a szeptember.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flick.com.

Reggeli gyors
2020.08.25. 06:00
Műsorvezető: Dési János