„Klubrádió
Reggeli gyors

PDSZ a járványhelyzetről: Nem lehet biztonságban elkezdeni a tanévet

1/09/2020 11:41

| Szerző: Klubrádió

Jelenleg több lényeges feltétele is hiányzik annak, hogy a kedden kezdődött új tanévben a járványhelyzetben szükséges módon folyjon a tanítás az iskolákban – erről beszélt Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja. Szerinte egyes intézményekben egyértelmű, hogy ismét be kellene vezetni a távoktatást.

2020. szeptember 01. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Nagy Erzsébet 2020.09.01.
09:53
00:00

Semennyire nincsenek meg a biztonságos munkavégzés feltételei az iskolákban – mondta a járványhelyzet kapcsán Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője, az országos választmány tagja. 

Szerinte például nincsenek az intézményekben elkülönítőhelyiségek arra az esetre, ha valakinél felmerül a fertőzés gyanúja. Sok iskolában probléma, hogy miután már „mindenféle egérlyukban is tanítanak”, hol rendezzenek be ilyen elkülönítőket – fogalmazott. A tanár szerint az is gondot jelent, hogy nincs elég takarító, és vannak intézmények, ahová még nem érkeztek meg a fertőtlenítőszerek. Nagy Erzsébet azt mondta, annak idején „elfogtak” egy levelet, amelyből kiderült, hogy az iskolákba csak szeptember 4-ig juttatják el a fertőtlenítőszereket, vagyis akárhogy tiltakozik a kormány, írásos bizonyíték van rá, hogy az utolsó pillanatban kezdték meg ezek kiszállítását, és maguk sem gondolják, hogy szeptember 1-ig, a tanév kezdetéig végeznek vele.

Nincs elegendő pedagógusszemélyzet sem, vagyis olyan személy, aki segítheti a tanárok munkáját, hogy kisebb csoportokban oktathassák a diákokat, illetve megoldhassák a napközbeni felügyeletüket. És persze „olyan apróságok” sem tudnak megvalósulni, mint a távolságtartás, a gyerekeken pedig nem lesz maszk, ezért a tanár hiába húz magára bármit, ha nem öltözik űrhajósnak, és nincs rajta szkafander, semmi nem fogja megvédeni az esetleges fertőzéstől. Nagy Erzsébet hozzátette, nem kellene megvárni, hogy a koronavírus nagyobb számú gyereket megfertőzzön, és ők aztán továbbadják a betegséget, mert most nagyon úgy néz ki, hogy ebbe szaladunk bele.

A szakszervezeti vezető szerint látni ugyan, hogy vannak az országban területek, ahol kisebb a veszély, máshol azonban „nincs mese”, be kellene zárni az iskolákat, vagyis nem egységes a kép. Arról is érdemes lenne elgondolkodni, hogy az intézmények maguk dönthessék el, mit tegyenek ebben a helyzetben. Ha így történne, biztosan lennének olyan iskolák,amelyek az alsó tagozatosok számára nyitva maradnának, a felsősök, gimnazisták esetében pedig a digitális oktatás mellett döntenének. A nagyokkal nem kellene, hogy feltétlenül otthon maradjanak a szülők, miközben az intézkedéssel csökkenteni lehetne a fertőzés veszélyét. Az ehhez hasonló rugalmas megoldások tekintetében azonban az iskoláknak, illetve intézményvezetőknek semennyire sincs szabad keze, a digitális tanrend megszervezéséhez csak központilag rendelhetik el.

Nagy Erzsébet szerint, ha valahol felüti a fejét a fertőzés, akkor az intézmény hatósági bezárása várható, ahogy erre már egyes esetekben sor került. Kérdés azonban, mikor derül ki egy iskolában, hogy az egyik diák vagy felnőtt fertőzött, és addig hány másik embernek adja tovább a koronavírust.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Nagy Erzsébettel
2020. szeptember 01., kedd 06.45
riporter: Dési János