„Klubrádió
Reggeli gyors

Iványi Gábor: Hitványság, így jár, akire haragszik a nagy ember

31/08/2020 13:37

| Szerző: Klubrádió

Nem hajlandó tudomásul venni, hogy a kormányzat meg akarja vonni a a Magyar Evangéliumi Testvérközösség iskoláitól a kiegészítő támogatást – mondta Iványi Gábor lelkész, az állam által hivatalosan el nem ismert egyház vezetője.

2020. augusztus 31. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Iványi Gábor 2020.08.31.
06:13
00:00

Kétezer-ötszáz hátrányos helyzetű gyereket érint, ha az új tanévtől a kormány csökkenti, majd teljesen megvonja a kiegészítő támogatást a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) oktatási intézményeitől – mondta Iványi Gábor. A MET-et vezető lelkész szerint az iskoláik után járó alapnormatívát ugyan megkapják, de ez körülbelül az államtól átvállalt közoktatási feladatok költségeinek csak a felét fedezi.

Egyházi kiegészítő támogatást sem kapnak, miután az állam a MET-et nem ismeri el egyháznak. Ugyanakkor a jogszabályok lehetőséget adnak rá, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját belátása szerint a közoktatási feladatokat ellátó szervezetekkel külön megállapodást kössön plusz támogatásról. A MET a tavalyi évre 190 millió forint kiegészítő támogatást kapott, ez az az összeg, amit az Emmia jövőre nézve el akar venni, illetve a következő tanévre még talán odaadnák a pénz felét. Erről azonban szerződés egyelőre nincs – tette hozzá.

Mint Iványi Gábor megjegyezte, a könnyítést azt követően ajánlotta fel a tárca, hogy ő „világgá kürtölte” az elvonás szándékát. A köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán szombaton levelet küldött neki, amelyben arról írt, úgy gondolja, az összeg 50 százaléka esetleg még felajánlható a következő tanévre. Korábban pedig egy beszélgetés során azt közölte, ezt az összeget is csak akkor kaphatják meg, ha a lelkész nyilatkozatban közli, hogy tudomásul veszi a változást, vagyis, hogy később semennyi kiegészítő támogatást nem kap a MET.

 
 Iványi Gábor lelkész  Forrás: Oltalom Karitatív Egyesület, Facebook
 

Iványi Gábor a Klubrádióban hangsúlyozta, nem akarja tudomásul venni a döntést, mert az szerinte olyan hitványság, amivel a kormányzat a legszegényebbek pénzét veszi el. Ráadásul a koronavírus elleni védekezés pluszköltségeiről szóló érvelésüket is hamisnak tartja, miután milliárdok röpködnek, ha sporteseményekről, lovardákról és egyéb, nem a vírus elleni védekezéshez sorolható projektek megvalósításáról van szó.

Iványi szerint a kormányzat rajta akar ütni, jelezni, hogy így jár mindenki, akire a nagy ember haragszik, de valójában nem az ő pénzéről van szó, mert ő fizetést sem vesz fel, a felesége nyugdíjából élnek. A MET nem az általuk oktatott diákokból él, sőt,rendszeresen támogatja őket és családjukat, például élelmiszerrel, ruhával, amit talán nem értenek a túloldalon – tette hozzá. „Tőlem nem tudnak pénzt elvenni, mert nem tartozom azok közé, ahová ők, hogy vegyük el mindenkitől azt, amilye van, hogy a miénk legyen minden.” Iványi, aki valaha összeadta Orbán Viktort és Lévai Anikót, a New York Times másfél évvel ezelőtti portrécikkében a fasizmus szimbólumának nevezte Orbán Viktor kormányfőt.

A 444.hu korábbi híre szerint a kormány az új tanévtől csökkenti, majd teljesen megvonja a kiegészítő támogatást a Magyar Evangéliumi Testvérközössé iskoláitól. A MET több óvodát, általános iskolát és középiskolát is fenntart Budapesten és az ország hátrányos helyzetű térségeiben, például a Szabolcs megyei Tiszaszentmártonban vagy Beregdarócon. Iványi Gábor lelkész, a MET vezetője az egyház csütörtöki hírlevelében azt írta, Maruzsa Zoltán államtitkár augusztus 5-én tájékoztatta őt a döntésről, ami azért született, mert „szerintük nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak. Továbbá nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket”.

A beszélgetést a fenti lejászóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Iványi Gáborral
2020. augusztus 31., hétfő 08.40
riporter: Szénási Sándor