„Klubrádió
Reggeli gyors

Nemzeti Pedagógus Kar: Ebből még probléma lehet

8/09/2020 12:34

| Szerző: Klubrádió

Lesznek oktatási intézmények, amelyekben nem lehet megfelelni a koronavírus terjedésének akadályozására megfogalmazott ajánlásoknak. A diákokban közben semmiféle veszélyérzet nincs, úgy hogy a kórokozó mostanság főleg az ő körükben terjed. Abban a tekintetben vegyes a kép, hogy a tanárok mennyire félnek a koronavírus terjedésétől – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

2020. szeptember 08. Rweggeli gyors-részlet/ Interjú, Horváth Péter 2020.09.08.
06:23
00:00

Nem minden iskola tud majd betartani minden egyes járványügyi ajánlást, elsősorban azok az intézmények ahol magasak az osztálylétszámok, nagy a teremkihasználtság, illetve a csoportbontások, fakultációk miatt nagy az épületen belüli forgalom, keveredés és/vagy korlátozottak a sportolási, átöltözési lehetőségek – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki szerint főleg a középiskolákban lenne nehéz megfelelni annak annak az ajánlásnak, hogy egy osztály egy teremben maradjon, és ne keveredjen mással.

Megjegyezte, a maszkviseléssel kapcsolatban nincs kötelező előírás, a teremben tartózkodás, tanítási óra idejére különösen nem, bár a folyósok, közösségi terek használatának idejére ajánlott a száj és orr eltakarása, főleg, ha nem lehet tartani a másfél méteres távolságot. Ezen ajánlások betartása azonban és természetesen mind jelenthet problémát, amit senki sem vitat – tette hozzá Horváth Péter, aki gyakorló iskolaigazgató.

A koronavírus terjedésének akadályozására az iskolák számára kiadott ajánlások szerint az intézményekben meg kellene előzni a csoportosulásokat, kerülni az osztályok keveredését, illetve a termekben lehetőség szerint gondoskodni kellene a tanulók lazább elhelyezéséről, gyakorlati foglalkozásokon a 1,5 méteres védőtávolság betartásáról. a testnevelésórákat pedig az időjárás függvényében a szabad kellene megtartani.

Koronavírus - Digitális tanrend
 
 MTI/Komka Péter
 

Horváth Péter szerint abban a tekintetben is nagyon vegyes a kép, hogy a tanárok mennyire félnek a koronavírus terjedésétől. Összességében azt lehet mondani, hogy a pedagógusokban két érzés, illetve gondolat keveredik. Az egyik arról szól, hogy nyilván nem lenne jó, ha a diákok vagy a tanárok, különösen az idősebb kollégák, elkapnák a fertőzést. A másik érzés pedig ami bennük van, hogy jobb a személyes találkozás a diákokkal, mint a hosszú hónapokra üresen álló iskola.és a távoktatás, amely szintén okozhat problémákat. Egyes tanárokban az egyik, másokban a másik érzés erőteljesebb, ami szintén teljesen természetes.

A Nemzeti Pedagógus Kar, saját és igazgatókollégái tapasztalataira hivatkozva arról is beszélt, úgy látják, a gyerekek nem nagyon érzik a veszélyt, és nem nagyon tartják az egymás közti távolságot iskolába menet és jövet sem, bár ezt nehéz is lenne betartani. A diákok között semmiféle pánik nem érzékelhet, ami azzal is összefügghet, hogy a korosztályukban nem nagyon találkoznak megbetegedéssel, így a személyes tapasztalataik és a média hírei kicsit ellentmondanak egymásnak Ebből nyilván lehet még probléma, tekintve, hogy a koronavírus mostanság főleg a fiatalok körében terjed. Nehéz helyzet, mindenképpen – fogalmazott Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Horvát Péterrel
2020. szeptember 08., kedd 07.45
riporter: Pálinkás-Szüts Róbert