„Klubrádió
Reggeli gyors

Elsőként a magyar határok zárulnak az EU-ban a koronavírusra hivatkozva

31/08/2020 07:19

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Több külföldi lap is foglalkozik azzal, hogy nyár végén Magyarországon csúcsra jár a koronavírus-fertőzések száma azok után, hogy a járvány első hullámát viszonylag olcsón megúszta. Számos írás szól a Jankovics Marcell-féle Fehérlófiáról is, remekműként emlegetik a rajzfilmet, amelyet majd' negyven évvel a budapesti bemutatója után restauráltak, és kivitték az Egyesült Államokba. Téma a magyarországi székhelyű Wizz Air is, a légitársaságról megjegyzik, radikálisan ritkítja heti járatszámait. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2020. augusztus 31. Reggeli gyors-részlet/ Külföldi lapszemle, Csernyánszky Judit 2020.08.31.
05:04
00:00

A New York Timesba is bekerült, hogy a Wizz Air jelentősen csökkenti szeptember 7-től indított heti járatait is, miután a magyar kormány nem enged be külföldieket a koronavírus járvány újabb terjedése miatt. A magyarországi székhelyű diszkont légitársaság egy héten csak 32 járatot fog indítani, ami például az e heti 126 járathoz képest radikális menetritkítás. A cég közleményében hozzáteszi még azt is, hogy a kifejezetten népszerű járatokat fogja működtetni. A Reuters tudósítása kitér a hazánkban is romló járványadatokra, illetve megjegyzi azt is, hogy az úgynevezett fapados járatok közül a Wizz Air volt képes a leggyorsabban talpra állni a koronavírus-járvány első sokkja után, és úgy látni, hogy a britekre épített hosszú távú terveit egyelőre nem kell visszavonnia, az ottani karantén-szabályok ellenére sem.

Koronavírus - Védőmaszkot küldött a Kínai Vasút Budapestr
 
 Fotó: MTI/Kovács Tamás
 
 

A stadionok meg fokozatosan nyílnak

A Liverpool FC egyrészt trófeát ígér rajongóinak az első osztályú labdarúgó-bajnokság végére ( bár a múlt szombati angol Szuperkupa-döntőn kikapott az Arsenaltól), és még azt is bedobta a drukkereknek, hogy miután Premier League-győztes lesz, igazi nagy bulit szervez a diadalhoz. A csapat honlapja remek összefoglalót közöl arról, a világban miként nyitják meg fokozatosan kapuikat a stadionok. Ausztriában például szeptember 11-től már 10 ezer nézővel játszhatnak meccset, a németeknél október végéig biztos csak zárt kapuk mögötti rúgják a bőrt, ellenben a budapesti szervezők 6 ezer vendég előtt megnyitják a Puskás Aréna kapuit az UEFA Szuper Kupa döntője alkalmából. Nyitnak a hollandok is, az amerikaiak is, igaz, ott a rasszizmus elleni tiltakozás akasztotta meg a játékokat egy-két napra. A kínaiak óvatosak, ők egyelőre ezer rajongónak adnak belépési engedélyt a stadionokba.

 
Puskás Aréna
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

A pszichedelikus műfaj egyik remeke

Számos kulturális portálon dicsérik immár egy hete a Jankovics Marcell-féle Fehérlófia rajzfilmet, amit majd' negyven évvel a budapesti bemutatója után restauráltak, és kivitték az Egyesült Államokba. Olvashattunk kritikát az Animation Magazinban épp úgy, mint a New York Timesban vagy éppen a Film New Europe portálon. A legfrissebb a kanadai Comic Book Resources oldalon jelent meg, azzal a címmel inspirálva a nézőt, hogy Ha szereted a Szamuráj Jacket, akkor a Fehérlófiára is érdemes lesz befizetned. Az ajánló a pszichedelikus műfaj egyik remekeként aposztrofálja a rajzfilmet, amelynek mitológiai narratíváját is kiválónak találja. A cikk szerint a mű igazi csemege az animációs filmek rajongói számára.

 
 Forrás: Wikipédia
 

Végleg kirekeszti a menekülteket

Szintén sok írás foglalkozik azzal, hogy nyár végén Magyarországon csúcsra jár a koronavírus-fertőzés azok után, hogy viszonylag olcsón megúsztuk a járvány első hullámát. Például a France 24 és az India Today ennek kapcsán az ENSZ menekültügyi hivatalának a közleményével foglalkozott elsősorban, miszerint a külföldiek kitiltása a járványveszély miatt azt is jelenti, hogy Magyarország a migrációs válságra fütyülve ezentúl végleg kirekeszti a menekülteket.

A portálok a francia AFP Vámosszabadiban készült írását vették át. Egy iraki kurd menekült nyilatkozott a hírügynökségnek, aki elmondta, hogy eddig is hosszú volt a várakozás, amit ugyebár az európai bíróság még májusban törvényellenesnek nyilvánított a tranzitzónában, most azonban egyszerűen nincs kivel szóba állni és rendezni az ügyeket. Két éve várja a négygyerekes apa, hogy végre megkapja menekültstátuszát. A legkisebb gyereke már a tompai határátkelőnél született. Leginkább a nagyobbak miatt aggódik, akiknek iskolába kellene járniuk, nem beszélve arról, hogy ők is el vannak szigetelve, ki vannak rekesztve a mindennapi életből.

Illegális bevándorlás/Koronavírus - Farkas Örs: a határvé
 
 Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője (j2) sajtótájékoztatót tart az ideiglenes biztonsági határzár mellett a bácsalmási magyar-szerb határátkelőhely közelében 2020. július 16-án. Mellette Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára (b2) és Bányai Gábor, Kiskunhalas és térsége fideszes országgyűlési képviselője (b). Farkas Örs kijelentette, hogy a migrációs nyomás folyamatos erősödése mellett a koronavírus-járvány következményeivel is számolni kell, így a határvédelem most fontosabb, mint bármikor. MTI/Sóki Tamás

Az AFP-nek nyilatkozó iraki férfi arról is beszélt, hazájából azért menekült el, mert nem akart a hadsereg katonája lenni vagy a Kurd Munkáspárt aktivistája. Amióta azonban Tompánál átlépett a magyar határon, azóta a bajai, gondjai csak nőttek, úgy érzi, mintha börtönben ülne. Ennek ellenére szívesen élne hazánkban, Végül is uniós ország, nemde? – kérdez vissza a francia tudósító érdeklődésére.

Az AFP megjegyzi, augusztusban 20 ezer menekült próbált papírok nélkül átjutni a magyar határokon. Az orosz nyelvű Szuptnyik belorusz kiadásában pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarország az Európai Unióban elsőként zárja be határait a külföldiek előtt a koronavírusra hivatkozva.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. augusztus 31., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit