„Klubrádió
Eurozóna

Populisták alkonya – A vírus hoz demokráciát?

28/08/2020 14:46

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Amíg tart a gazdasági fellendülés, amíg nő a jólét, addig az embereket kevésbé érdekli a szabadság, a demokrácia. Az autokrata, populista vezetőknek könnyű dolguk van.

2020. augusztus 28. Eurozóna - részlet 20.08.28. Zsiday Viktor
13:32
00:00

Ez az év megingathatja az autokrata és populista vezetők hatalmát, legalábbis elindíthatja a folyamatot. A koronavírus-járvány ugyanis nem ért véget, a gazdaság egy ideig még nem tud fejlődni. Márpedig a populista rendszerek akkor tudnak működni, amikor az embereknek nincsenek anyagi gondjaik. Zsiday Viktor befektetési szakértő Vlagyimir Putyin példáját említette, mert amikor ő hatalomra került, akkor mélyponton volt az olaj ára, majd szinte az egekbe szökött, ami Oroszországban meglódította a gazdaságot, hisz olajexportőr országról van szó. Hasonló volt a helyzet Orbán Viktor esetében is, 2010-ben már vége volt a válságnak, éledt a gazdaság, ráadásul irgalmatlan mennyiségű uniós támogatás érkezett, nem volt nehéz azt a látszatot kelteni, hogy itt egészen kiválóan megy a kormányzás.

A koronavírus-járvány azonban az instabilabb rendszerek fenntarthatóságát megkérdőjelezi, hiszen fogy az emberek pénze. A populizmusra jellemző, hogy nem szakértők, hanem jól kommunikáló emberek kerülnek fontos pozíciókba. A járvány azonban olyasmi, amit nem lehet szakértelem nélkül kezelni. Az pedig különösen veszélyes, ha a válsághelyzetet arra próbálja használni valaki, hogy még tovább erősítse a hatalmát. Az autokrata, populista rendszereket mindig egy külső erő tartja fenn, ami lehet egy másik ország, egy nagyhatalom, vagy éppen maga a konjunktúra, de ha ez a külső támogatás megszűnik, a rendszer meginog.

A Covid 19-ről és az általa okozott válságról nem sokat tudunk, ezért nehéz előrejelzést adni. Zsiday Viktor azonban úgy véli, hogy a járványveszély fennáll még jó ideig, ezért a válsághelyzet sem múlik el. Egy kissé óvatlanokká váltunk az elmúlt hónapokban. Totális gazdasági összeomlásra nem számít a befektetési tanácsadó, de ismét meginoghat a fogyasztói bizalom, mint tavasszal és akkor csődök jöhetnek, és egyre idegesebbek lesznek az emberek. Már az elmúlt fél év is megingatta az autokrata, populista rezsimek egy részét, és ez várható a következő 6-9 hónapban is. Destabilizálódásra lehet számítani.

Ami Magyarországot illeti: Zsiday Viktor úgy látja, hogy 2021-ben és a következő évben is érkezik pénz jócskán az Európai Unióból, Orbán Viktor rendszere tehát számíthat a külső támogató környezetre.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Eurozóna
2020.08.28. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter