„Klubrádió
Esti gyors

Életekbe kerül a vírustagadás

26/08/2020 09:16

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az ember azt hinné, hogy járvány idején csökken az oltásellenesség, hiszen valódi veszély fenyeget. De nem így van, épp ellenkezőleg. Miért?

2020. augusztus 25. Esti gyors - részlet 20.08.25. Istrate Dominik
05:45
00:00

Józan ésszel nehéz felfogni, hogy valaki miért ellenzi a védőoltást, ám vannak ilyenek. Magyarországon relatíve kevesen, de például Romániában nagyon sokan. Meghalnak emberek, miközben védőoltással megelőzhető lett volna a betegségük. Ráadásul ott a politika fősodrába is bekerült már a téma. Az pedig különösen meglepő fejlemény, hogy épp a járványveszély idején nő az oltást ellenzők tábora.

Istrate Dominik, a Political Capital elemzője adott magyarázatot a jelenségre az Esti gyorsban. A bizonytalanság miatt lettek többen az oltásellenesek. A koronavírusról eleinte álhírek jelentek meg. A szakemberek mindig is hangoztatták, hogy a korrekt tájékoztatás csökkenti a veszélyt, ennek ellenére a magyar kormány is titkolózott, legalábbis lassan csöpögtette az információkat. Aztán elterjedt, hogy az egész járvány egy üzlet, mesterségesen előállított vírusról van szó, amit azért csináltak, hogy a vakcinagyártók, illetve bizonyos üzleti körök nagy pénzt kereshessenek. A következő szakaszban pedig megjelentek a vírusszkeptikusok és vírustagadók.

Magyarországon a felmérések szerint a lakosság 55 százaléka mondja azt, hogy van értelme a koronavírus elleni védőoltásnak. Az ellenzőket alapvetően három csoportba lehet sorolni: szkeptikusok, aggódók és meggyőzhetetlenek. Az utóbbiaknál fontos a hitélet, a vallás.

Az oltásellenesség mögött az információhiány áll alapvetően, de jelentős szerepe van a dezinformációnak, a hamis hírek terjesztésének és az összeesküvés-elméletek gyártásának is. A legveszélyesebb, ha ezeket a hamis információkat hitelesnek tűnő személyek terjesztik, például orvosok, gyógyszerészek. A napokban éppen Magyarország adott helyet egy „konferenciának”, amely iskolapéldája volt az áltudomány terjesztésének.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2020. augusztus 25. 18:00
Műsorvezető: