„Klubrádió
Esti gyors

Vírusszkeptikusok – Kásler nem ért egyet, de nem is lép

19/08/2020 22:55

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A vírusszkeptikusok, a maszk- és oltásellenesek aláássák a kormányzati és tudományos törekvéseket a koronavírus-járvány visszaszorítására – állapítja meg az orvosi kamara.

2020. augusztus 19. Esti gyors - részlet 20.08.19. Nagy Marcell
07:19
00:00

Nemzetközi vírusszkeptikus konferenciát rendez a Magyarok Világszövetsége, a fővédnök Patrubány Miklós elnök. A program szerint magyarországi és külföldi orvosok, gyógyszerészek tartanak majd előadásokat. A rendezvényről felháborodott tagok jelzéseiből értesült a Magyar Orvosi Kamara, és mind a megyei szervezetek, mind az elnökség tagjai elítélik a kezdeményezést. A MOK felszólította Kásler Miklóst és Pintér Sándort, hogy határozottan lépjenek fel az ilyen kezdeményezések ellen, vizsgálják meg, hogy milyen jogi és hatósági intézkedéseket lehet hozni.

Az orvoslás alaptétele, hogy nem szabad ártani a betegnek. Ezzel teljesen ellentétes az oltásellenesség, a kockázat tagadása, az egyéni védekezés fontosságának alábecslése – mondta az Esti gyorsban Nagy Marcell, a MOK titkára. Az egyik potenciális előadó például azzal próbál érvelni, hogy Németországban nem is a vírus következményei, hanem a félelem miatt haltak meg a legtöbben. Egy másik azt hirdeti, hogy a Covid-19 még annyira sem veszélyes, mint egy normál szezonális influenza. Nagy Marcell amerikai adatokat idézett, hiszen ott meglehetősen nagy mintán lehet látni, hogy mi történik. Egy „szokásos” influenzát 40-50 millió ember kap el egy járvány idején. Az áldoztok száma 30-40 ezer az adatok szerint ezekben az időszakokban. A koronavírus járványban 5-5,5 millió ember betegedett meg, közülük 170 ezren haltak bele. Ez is mutatja, hogy a koronavírus hatását a „sima” influenzáéval nem lehet összevetni.

A kamara nem kezd boszorkányüldözésbe, a jelenség ellen akar fellépni, amely a hamis biztonságérzet miatt most felerősödött, és ki tudja, milyen érdekek miatt Magyarországon koncentrálódik. A szervezet megkeresésére Kásler Miklós miniszter reagált, nagyjából annyit, hogy a tervezett konferencia ellen nem tud tenni semmit. Ám kéri a kamarát, hogy értesítse tagjait (azaz minden orvost), hogy a minisztérium a konferencia üzenetével nem ért egyet, attól elhatárolódik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Bruzák Noémi.

Esti gyors
2020.08.19. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor