„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Melyik jog az erősebb?

30/08/2020 17:15

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A járvány jogi kérdéseket is előhozott. Az egészséghez való jogunk fontosabb, vagy a személyiségi jogaink? Ki hozhatja nyilvánosságra, hogy fertőzöttek vagyunk?

2020. augusztus 29. Szerepvállalás (2020. augusztus 29., szombat 18:00)
25:30
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori

Nagy cégek is kaptak bírságot, mert nem megfelelően kezelték a munkavállalók személyes adatait a koronavírus-járvány idején. Indokolt és arányos legyen az intézkedés – ezt írják elő a jogszabályban. De lássuk a valóságot: hová tegyük azt, ha a munkahelyre való belépéskor megmérik a testhőmérsékletünket. Szabad, nem szabad? Kötelesek vagyunk alávetni magunkat egy ilyen vizsgálatnak? Hogy működik ez a speciális jogrendben? Ilyen kérdésekkel foglalkoztunk a Vállalkozók klubjában.

Molnár Kata ügyvéd véleménye az, hogy az adatvédelmi szabályokat lehet enyhíteni, ha az az egészség védelmét szolgálja. A fertőzöttség a legmagasabban védett adat valakiről, a munkáltatója nem hozhatja nyilvánosságra, de miután más embereket is megfertőzhet egy munkahelyen, mégis meg kell engedni a tény közlését, hiszen mások egészsége foroghat veszélyben. Egy konkrét példa: a munkahelyi mosdóba kamerákat szerelnek fel, hogy látni lehessen a kézmosás időtartamát. Az ügyvéd szerint az nincs rendben, hogy az illetőt mutathassa egy kamera, az viszont igen, hogy legyen ott egy érzékelő szerkezet, amely igenis rögzíti, hogy valaki hogyan mossa meg a kezét.

Új a helyzet a jog számára is, iránymutatás nincs. Feltehetően az lesz a megoldás, hogy az egészségvédelem és mások egészségének védelme fontosabb lesz az adatjognál. Az anonimitás továbbra is fontos szempont, és az is, hogy az adatokat csak bizonyos ideig legyen szabad őrizni, szigorúan csak azoknak a szervezeteknek, amelyek erre jogosultságot kaptak.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Vállalkozók klubja
2020.08.24.
Műsorvezető: Kárpáti Iván