„Klubrádió
Reggeli gyors

Falus Ferenc: Felelőtlen emberkísérlet folyik

1/09/2020 14:14

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Bizonytalanságban hagyja az országot a kormány, miközben veszélyhelyzet van. A koronavírus reprodukciós rátája 2-2,5 között van, ezt 1-re kellene visszaszorítani, de sürgősen.

2020. szeptember 01. Reggeli gyors - részlet 20.09.01. Falus Ferenc
13:55
00:00

A kikerült információk szerint komoly konfliktus van a kormányon belül, szakemberek úgy vélik, hogy a határzár, és annak hangsúlyozása, hogy a vírust külföldről hozzák be, csupán a „migráncsozás” része. 10 százalék körül van a behurcolás aránya. A határzár különben is lyukacsos, most például a visegrádi országokból érkezők beutazásán könnyítettek, ugyanakkor a határ menti átjárás szabályairól alig lehet tudni valamit.

Tesztelni kellene, sokkal többször és ingyenesen, erősíteni a kontaktuskutatást – hangsúlyozta a Reggeli gyorsban Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Korai szakaszban kell megtalálni a fertőzötteket, a gócokat, az embereknek pedig szigorúan kellene tartaniuk a másfél méteres szociális távolságot, maszkot kellene viselniük, különösen zárt térben, mégpedig a megfelelő módon , és ügyelniük kellene a higiéniás szabályok betartására.

A kormány tagjai nem mutatnak példát, alig lehet politikust látni maszkban, de még hatósági emberek sem viselik, ami a polgároknak azt üzeni, hogy nem kell ezt az egészet komolyan venni. A maszkokat olcsóbban kellene adni és gondoskodni arról, hogy a patikák megfelelő készletet kapjanak az állami tartalékból.

Az iskolakezdés külön gondot okoz. Azt az intézményt, amelyben fertőzött tanárról, diákról, szülőről tudnak, azonnal be kellene zárni két hétre.

Uniós oltalmat kapott a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
 

Falus Ferenc szerint épp elég vállalni a munkába járás kockázatát, a szórakozásét most el kellene kerülni. Áprilisban még 69 év volt a fertőzöttek átlagéletkora, most 31. Ez azt mutatja, hogy a fiatalok körében terjed jobban a járvány, mert nem veszik komolyan az óvintézkedéseket. Náluk enyhébb lefolyású a betegség, kevesebb a szövődmény, de éppen azok a fertőzöttek a veszélyesebbek, akiknél enyhébbek a tünetek. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, nem volna szabad közösségbe menni.

Még bonyolítja a helyzetet az, hogy az ősz szokásosan meghozza az influenzát, amely hasonló tüneteket okozhat, mint a koronavírus. Ezt a kettőt majd szét kell választani. Az influenza ellen van védőoltás, a Covid 19 ellen nincs, és még hónapokig nem is lesz. Gyógyszer már tulajdonképpen van, aki kórházba kerül, annak jobbak a gyógyulási esélyei, mint tavasszal voltak.

A volt tiszti főorvos határozottan kijelentette, hogy minden tömegrendezvénynek bődületes kockázata van. Nevetséges, hogy  könyvfesztivált nem rendeznek, borfesztivált, focimeccseket viszont igen. Nem kellene a miniszterelnök hobbijait ilyen mértékben kiszolgálni, mert ez felelőtlenség, mondhatni: emberkísérlet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.09.01. 06:00
Műsorvezető: Dési János