„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem jön ki a vírusmatek

31/08/2020 14:34

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A határzár nem megoldás, a koronavírus itt van már. Egy kórházi látogatásnak nagyobb a kockázata, mint egy külföldi nyaralásnak. A hazai gócpontokra kellene figyelni – mondja Kunetz Zsombor.

2020. augusztus 31. Reggeli gyors - részlet 20.08.31. Kunetz Zsombor
07:58
00:00

Szeptember 1-jétől Magyarország lezárja a határait, külföldiek csak különleges esetben léphetnek be, például, ha focisták. A politikának sikerült megtalálni azt a megoldást, amellyel jelezheti, hogy nem a kormány a hibás, még csak nem is a magyarok, hanem a külföldiek, akik behurcolják a vírust. Csakhogy a vírus rég itt van már – figyelmeztet Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi rendszerfejlesztő.

A határzárnak akkor lenne értelme, ha egy szigeten élnénk, amely még nem fertőzött, de hát nem ez a helyzet. 168 esetről adtak hivatalos tájékoztatást, amikor külföldről hozták be a vírust, országon belül 576 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, szóval nem a határokat kellene lezárni, hanem a kórházakat bezárni, ami persze lehetetlen. Ha hinnénk a kormány számainak, ami szintén nem nagyon lehetséges. A határzár meglebegtetése után hirtelen elkezdett megnőni a fertőzések száma, majd jött a kormány intézkedése. Csak a vak nem látja, hogy mi történik itt – mondja Kunetz Zsombor.

A hatalom úgy játszik a statisztikával, a számokkal, ahogyan a kedve tartja. Vannak, akik úgy vélik, hogy a fertőzöttek számának emelkedése a gyakoribb tesztelés következménye. Ebben lehet valami, de akárhogy is számolunk, nem jön ki a matek. Ha elkezdjük összeadni, hogy hol, melyik városban, melyik megyében hány új betegről tudnak, nem azt az eredményt kapjuk, mint amit a kormány közöl, hivatalos adatként. Az egész adatkezelés, sőt a járvány egész kezelése átláthatatlan. Nem a veszély megelőzését szolgálja, hanem a politikai haszon besöprését. Kunetz Zsombor szerint ennek súlyos következményei lesznek, megerősödik a maszkellenesség, az oltásellenesség, a vírustagadó gondolkodás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Filep István.

Reggeli gyors
2020.08.31. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor