„Klubrádió
Megbeszéljük...

Iskolakezdés – Az orvosokra tolják a felelősséget

2/09/2020 15:16

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Szinte már mindenről kérnek a tanulóktól orvosi igazolást az iskolák, hogy mentesüljenek a felelősségtől. Ez érthető. A gyermekorvosok azonban nem erre valók.

2020. szeptember 01. Megbeszéljük - részlet 20.09.01. Póta György
10:06
00:00

A szülők és az iskolák is fejre fognak állni – elemzi a helyzetet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Szinte mindenütt orvosi igazolást kérnek arról, hogy a gyermek mehet iskolába. Ez a dömping ellehetetleníti az oktatást és az egészségügyet is. Az igazolásért ugyanis be kell menni a rendelőbe, amelynek a betegforgalmát viszont éppen csökkenteni kellene a járványveszély miatt.

Újabb probléma, hogy a gyermekeknél a koronavírus-fertőzöttség tünetei alig jelentkeznek, az orvosnak is nehéz megállapítania, hogy mi a baj. Egyszerű szénanátha, vagy Covid, amivel szemben áll? Gyanús esetben a szülőnek 10 napig jogában áll a gyermeket otthon tartani, de ha nincs már szabadsága a munkahelyén, mit tesz az anyuka? Természetesen a nagyszülőre bízza a gyermek felügyeletét, aki viszont sokkal érzékenyebb a fertőzésre. Az unoka lábon kihordja a betegséget, míg a nagyszülő a szövődményekbe bele is halhat.

A Házi Gyermekorvosok egyesülete azt javasolja, hogy a szülő addig tarthassa otthon a gyermeket, amíg jónak látja. Ne kelljen orvoshoz vinnie feltétlenül, kérhessen telefonon is konzultációt. Az iskola pedig vegye figyelembe, hogy óvintézkedésről van szó, nem pedig arról, hogy a gyerek „lógását” fedezi a szülő az igazolással.

A jelenlegi, és várható helyzetre a kormány még nem talált ki jó megoldást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Megbeszéljük
2020.09.01. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György