„Köszönjük,
Esti gyors

A PDSZ Szijjártóról: Ilyen szavak ne pottyanjanak ki egy miniszter száján!

27/08/2020 20:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem játszunk szakszervezetesdit a külügyminisztériumban – mondta Szijjártó Péter, akinek ez a kijelentése elég nagy vihart kavart az érintettek körében. A PDSZ tiltakozó levelet írt és másik három szakszervezettel közösen nemzetközi munkaügyi fórumhoz fordult a politikus kijelentései miatt. Az nem játék, ha egy miniszter száján ilyen mondatok kipottyannak – fogalmazott Nagy Erzsébet, a pedagógus-szervezet választmányi tagja.

2020. augusztus 27. Esti gyors / részlet, Nagy Erzsébet, PDSZ (20.08.27.)
07:04
00:00

A Szijj László kormányközeli nagyvállalkozó luxusjachtjáról dolgozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer kedden nagyköveti értekezleten egyértelművé tette, hogy nem engedélyezi a home office-t a tárca alkalmazottainak, és azt mondta: „szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztériumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem.” 

Ez a kijelentés elég nagy vihart kavart szakszervezeti körökben – mondta Nagy Erzsébet tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja. A szakszervezetiség nem játék, és az sem játék, ha egy miniszter száján ilyen mondatok kipottyannak – fogalmazott. Nemcsak tiltakozó levelet írtak, hanem csatlakoztak másik három szakszervezet tiltakozó nyilatkozatához, és eljuttatták levelüket a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek, az ILO-nak, hogy felhívják a figyelmét arra, Magyarországon ilyen eset történt.

Nagy Erzsébetet még 2002-ben kirúgták szakszervezeti tagként. Azt mondta, szakszervezeti tisztségviselőt úgy felmentéssel vagy felmondással nem lehet kirúgni, hanem előzetesen kell a szakszervezet egyetértését kérni. Ha ezt nem kapja meg, a munkáltató a bírósághoz fordulat, ő két évig pereskedett ezen. Addig elvették az óráit, a munkakörébe nem tartozó feladatokat kapott. Hozzátette, nem tudja, most hogy kezelnék a bíróságok ezeket az ügyeket, de a munka törvénykönyve e tekintetben nem sokat változott. Elvárnák, hogy a védelem továbbra is megillesse azokat, akik ki merik nyitni a szájukat a dolgozók érdekében.

A kormány úgy döntött, hogy 400 hátrányos helyzetű településen 10 500 pedagógus és a pedagógiai munkát segítő szakember kap egyszeri, bruttó 500 ezer forintos támogatást – ezt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter jelentette be szerdán. Nagy Erzsébet szerint elég nehezen értelmezhető ez a döntés. A hátrányos helyzetű településekre gondolnak, de ez nem esik egybe okvetlenül azzal, ahol a diákok kiestek a digitális oktatásból. Nem értik, miért ezt a szempontot emelték ki. A PDSZ azt kérte, minden pedagógusnak biztosítsanak pénzt a többletmunka és a távoktatási miatti plusz kiadások ellentételezésére.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com

Esti gyors
2020.08.27. 18:40
Műsorvezető: Kárpáti János