„Klubrádió
Megbeszéljük...

Bűncselekmény is lehetne Szijjártó hajózása?

26/08/2020 03:57

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Érdemes elgondolkodni azon, hogyan is nyaralt a külügyminiszter. Ha a hivatali működésével kapcsolatban jogtalan előnyt fogadott el, az bizony törvénybe ütközik.

2020. augusztus 25. Megbeszéljük - részlet 20.08.26. Bárándy Péter
19:27
00:00

Nem csoda, hogy sokan nem értik, mi is a baj azzal, hogy Szijjártó Péter egy nagyvállalkozó, nevezetesen Szíjj László méregdrága luxusjachtján nyaral az Adrián. A korrupció meghatározása ugyanis meglehetősen nehézkes. És különben is, ennél sokkal súlyosabb ügyekről is hallani. Bárándy Péter volt igazságügyminiszter segített a történtek jogi értelmezésében.

Amennyiben egy hivatalos személy a hivatali működésével kapcsolatban jogtalan előnyt fogad el, akkor bűncselekményről kell beszélnünk. A társadalom azt várja el, hogy egy miniszter a közjó érdekében cselekedjék, méghozzá befolyásmentesen. A külügyminisztert egy olyan luxushajón fotózta le az Átlátszó munkatársa, amely Szíjj László érdekeltségébe tartozik. Ő köztudottan a NER haszonélvezőinek egyike, pályázatokon indul és nyer, a közpénzből rendre milliárdokhoz jut. Szijjártó Péter, mint a kormány tagja, feltehetően hatással lehet a döntésre egy-egy ilyen pályázat elbírálásánál. S ha így van, akkor el kell gondolkodni azon, hogy itt bűncselekménnyel állunk szemben – mondja Bárándy Péter. Az ilyen ártatlan kis szívességnek tűnő dolgok azért is veszélyesek, mert a valóban nehezen meghatározható korrupció körébe tartoznak. Bár Gombár Csabának van egy egyszerű meghatározása a korrupcióra, mégpedig az, hogy: közrossz.

Mások másféle bűncselekményről beszélnek az ügy kapcsán. Földi László -aki biztonságpolitikával foglalkozik- például azt mondja, hogy a fotós követett el bűncselekményt, szinte már merényletet, a miniszter testőrei akár el is süllyeszthették volna a csónakját. Bárándy Péter szerint merényletről szó sincs, azok követtek volna el emberölési kísérletet, akik elsüllyesztették volna a fotós csónakját, szerencsére ez nem történt meg. A fotóriporter a munkáját végezte, az pedig társadalmi érdek, hogy a korrupciógyanús esetek napvilágra kerüljenek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Megbeszéljük
2020.08.25. 16:00 
Műsorvezető: Bolgár György