„Klubrádió
Esti gyors

Szijjártó hajókázása a választásig feledésbe merül

19/08/2020 01:30

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Vannak országok, amelyekben feketén-fehéren tiltják, hogy politikusokat üzletemberek nyaraltassanak. Magyarországon legfeljebb az erkölcs tilthatna ilyesmit.

2020. augusztus 18. Esti gyors -részlet 20.08.18. Vasaly Zoltán
06:29
00:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szabadságon van, de közben szorgalmasan dolgozik. Az előbbi onnan tudható, hogy az Átlátszó fotósa mutatta meg egy luxusjachton, amely az Adrián ringatózott. Az utóbbi onnan, hogy a minisztériuma közölte. Sajtóértesülések szerint egy ilyen hajó heti bérleti díja úgy 35 millió forint körül van, konkrétan ez a jacht pedig Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozik, aki állami beruházásokban, közbeszerzésekben nagyon is sikeres.

Orbán Viktor nem titkolt célja egy hazai nagytőkés réteg létrehozása, Szíjj László ide sorolható. Számos országban tiltják a politikusoknak, hogy ilyen befolyásos emberektől elfogadjanak bármit is, jelen esetben például egy nyaraltatást. Ha ilyesmire mégis fény derül, akkor az az illető politikus, sőt az egész kormány bukását is okozhatja.

Mi azonban egy következmények nélküli országban élünk – jegyzi meg Vasaly Zoltán, az Idea Intézet elemzője. A kormányhű média nem foglalkozik az üggyel, a megfelelő intézmények nem lépnek, lásd ügyészség, a minisztérium pedig megpróbálja elfedni. A közvélemény is érdekesen reagál. Borkai Zsolt győri polgármester esetében sem az volt a fő szál, hogy a hajókázásának üzleti, korrupciógyanús háttere volt, hanem az, hogy nem épp szűzies életet élő hölgyekkel volt együtt. Szijjártó Péter a hírek szerint a feleségével nyaral.

A lehetséges következményekről Vasaly Zoltánnak az a meglátása, hogy a közvélemény már szinte hozzászokott a hasonló esetekhez. Ha lenne is most valamilyen felháborodás, az a választásokig nem tart ki, egyszerűen kikopik a közbeszédből.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Illyés Tibor.

Esti gyors
2020.08.18. 18:00
Műsorvezető:Kárpáti Iván