„Klubrádió
Reggeli gyors

Feltűnt, hogy Orbán és barátai uniós pénzekből gazdagodnak

16/07/2020 07:29

| Szerző: Klubrádió

Egy német képviselő véleménycikkben támadta Orbán Viktort az uniós pénzek lenyúlása miatt. Az Európai Bizottság jól tudja, hogy mi történik, mégis folyósítja a támogatásokat.

2020. július 16. Reggeli gyors - részlet 20.07.16. Lapszemle/Csernyánszky Judit
05:07
00:00

Zöldpárti uniós képviselő, Daniel Freund támadta be Orbán Viktort a Frankfurter Rundschauban közzétéve írását, aminek címében azt állítja: Az uniós pénzek magánzsebbe vándorolnak Magyarországon. A felcíme is figyelemfelkeltő: Az Unió által támogatottan. Induló tételmondata pedig: Orbán és barátai szétverik a jogállamot és eközben uniós pénzekből gazdagodnak meg. Ezen változtatni kell, véget kell vetni annak, hogy a magyar kormányfő saját zsebébe vándoroljanak ezek a pénzek. Éles kontrasztként elsőként a szegénységről ad képet Freund, Iványi Gábor ételosztásáról és a rászorulókról hírt adva. Freund találkozott is Iványival, aki elmondta, egykoron egy politikai nézetet vallottak, de amióta bírálja Orbánt, kiközösítették és egyházát ellehetetlenítették. De bárki más is így jár, aki bírálni meri őt.

 
Daniel Freund
 

Több száz projekt van a korrupciós láncban

Freund szerint az Európai Bizottság nagyon jól tudja, hogy Magyarországon nem független a közszolgálati média, hogy nem független az igazságszolgáltatás, embertelenül bánnak a menekültekkel és a hajléktalanokkal, ennek ellenére Brüsszel folyósítja az uniós alapokat Budapestre. Ezek a pénzek Orbán apját, vejét és barátját gazdagítják, összességében az uniós alapok 20%-a kerül közvetve Orbán és baráti köre zsebébe, azaz 1 euróból 20 cent. S ennek hátterét régóta nyomozzák, több mint 40 ezer vizsgált projekt közül több száz érintettségét mutatták már ki ebben a korrupciós láncban ügyészek és az unió csalás elleni hivatala, az OLAF. Azonban következményüket egyelőre nem látni. A séma pedig a következő: az uniós pénzek többségével kétféle módon él vissza. A pártelit politikai hatalmát biztosítják be vele, illetve azokat gazdagítják, akik hozzájuttatták ezekhez a pénzekhez a pártelitet. Épp úgy zajlik minden, mint az Emirátusokban az olajbizniszben.

Strukturális hibából ered a visszaélés lehetősége

Az uniós képviselő abban látja a problémát, hogy nincs senki vagy semmi  Orbán felett Magyarországon, aki vagy ami – értve ezen intézményeket is - az uniós pénzek felhasználását ellenőrizné. Ezért az uniós pénzek szétosztásának mechanizmusát alapjaiban kell átalakítani, mert strukturális hibából ered az uniós pénzekkel való visszaélés lehetősége. S erre vonatkozó javaslatok már ott vannak az Európai Parlament asztalán. S miután most zajlanak az állam- és kormányfők vitái a következő hétéves ciklus költségvetéséről, ezért alapvetően a német soros elnökségen múlik, hogy elfogadják-e ezeket a javaslatokat a korrupció és az urambátyám rendszer felszámolásának célzatával. Ez az utolsó lehetőségünk, írja Daniel Freund képviselő, hogy Magyarországon és máshol is, ahol ilyen előfordul, megállítsuk a lopást és bebizonyítsuk, hogy az európai értékrend nem alku tárgya.

Zártkapus Forma-1 Mogyoródon is

Persze szinte végtelen a száma azoknak a cikkeknek a nemzetközi sajtóban, amelyek a vasárnapi Forma-1 futamról szólnak, a harmadikról ebben a 2020-as szezonban. A Speedweek szaklaptól kezdve a New York Timesig sokan latolgatják az esélyeket. Például a Ferrari csapatkapitánya nagyon bizakodó a magyar futam előtt. A NYTimes az eddigi budapesti versenyekből készített egy összeállítást, amiben gyakorlatilag statisztikával tényszerűsíti és összegzi a tendenciákat. Kezdve az alapokkal, hogy a 306 km teljesítéséhez 70 kört kell tenni. Az előző két futamhoz hasonlóan most is nézők nélkül rendezik meg a versenyt. Kiemelik Hamilton és Schumacher rekordjait és 7 illetve 8 győzelmüket. A 86-os debütálás óta ez lesz a 35. GP.

Magyarország Netanjahu legnagyobb támogatója

Az izraeli Haaretz annak kapcsán ír Szijjártóról, hogy az uniós országok közül ő lesz az első, aki Izraelbe látogat a jövő héten a koronavírus válságot lezárva. S emellett azt is kiemeli a cikk, hogy Magyarország számít az Unión belül Netanjahu legnagyobb támogatójának, és az egyetlen, aki eleddig nem ítélte el az amerikaiakkal együtt kidolgozott annektálási tervet. Amit szinte teljes egyetértésben elfogadhatatlannak tart Brüsszel, noha az erről szóló határozat még nem készült el, egyelőre csak tervezet született róla 11 uniós külügyminiszter (Franciaország, Olaszország, Hollandia, Írország, Belgium, Luxembourg, Svédország, Dánia. Finnország, Portugália és Málta) támogatásával, hogy megfékezzék Izraelt a telepek izraeli területté nyilvánításában.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.07.16. 06:00
Szerző: Csernyányszky Judit