„Klubrádió
Reggeli gyors

Vírusdiktátorok - Nemzetközi lapszemle

9/04/2020 02:44

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Vélemények a külföldi sajtóból: Magyarország lehet a következő távozó az Európai Unióból. Az uniós egységre nézve Magyarország akár halálos fenyegetést is jelenthet. 

2020. április 09. Reggeli gyors - részlet 20.04.09. Lapszemle/Csernyánszky Judit
04:42
00:00

Hexit – azaz az Unió és Magyarország harca a koronajárvány idején – címmel a CNN gazdasági rovatában David Haggith azt írja, Magyarország lehet – akár a görögökkel együtt - a britek után a következő távozó az Európai Unióból. Jacques Delors volt bizottsági elnök legutóbbi figyelmeztetése is ez irányba mutatott, hisz az uniós egységre nézve Magyarország akár halálos fenyegetést is jelenthet. Merthogy ugyan az elmúlt idők fenyegetéseit túlélte az EU, de a koronavírusét aligha fogja. Természetesen a felhatalmazási törvény kapcsán adódik a probléma. Az Emberi Jogok Nemzetközi Föderációja szerint az Uniónak azonnal reagálnia kellene, nemcsak azért, mert az alapvető emberi jogokat elorozzák a néptől, hanem az elmúlt 10 év intézkedései és a kormány vitája az Unióval mind a Hexitre engednek következtetni. A szerző szerint egyre többen látják úgy már Európában is, utalva egy-egy mérvadó twitter bejegyzésre is, hogy tényként kezelhető, hogy az EU határain belül diktatúra épül ki.

Európa megmutatta nacionalista arcát

Berlinben Michael Meyer-Resende tollából adott közre cikket az Euobserver, amelyben felmerül a jogos kérdés: a Magyarország számára a koronavírus elleni védekezésre kiutalt uniós támogatásnak sokkal jobb helye lett volna Olaszországban vagy Spanyolországban. Mert mi is történt? Magyarország elkezdte bírálni az Uniót, hogy az utóbbi nem képes kezelni a koronavírus okozta válságot. Mire válaszul csaknem 1 milliárd euróval kiengeszteli Magyarországot. A pánik első pillanataiban mutatta meg új, nacionalista arcát Európa, mert még a németek és a franciák is úgy lezárták a határaikat, hogy nem is egyeztettek egymással. Arra az ellentmondásra és fenyegető veszélyre hívja fel a szerző a figyelmet, hogy az Uniónak nincs kompetenciája az egészségügy kérdéseiben dönteni, ám épp ez lehet vesztének oka is.  Most kellene eldöntenie a közösségnek azt, hogy tartja-e magát a 70 éven át kialakított együttműködési rendhez, vagy anarchiába süllyed. S nem szabad kizárólagosan finanszírozási kérdést csinálni a válságból, éppen ezért, az uniós juttatások feltételéül kell szabni a jövőben az európai értékrend betartását.

Oroszországból is jönnek haza az ott dolgozók

A moszkvai magyar nagykövetség sajtóosztálya közleményben adta hírül, hogy a járványra való tekintettel már nyolcezren hazautazhattak Oroszországból, amit a magyar diplomáciai testület szervezett meg az oroszokkal karöltve – írta a TASS orosz hírügynökség. Ugyanakkor saját felelősségükre még midig sokan tartózkodnak orosz földön. A vízum- és egyéb hivatalos ügyeket már csak telefonon lehet intézni, s ennek kapcsán a közlemény kitér arra, hogy 2019-ben 10%-kal nőtt a két ország közti kereskedelmi forgalom, és a felek remélik, hogy a járvány elültével minden gyorsan visszazökken a régi kerékvágásba.

Vírusdiktátorok

Az orosz Argumenti i fakti, az Érvek és Tények liberálisnak tekinthető portál vírusdiktátoroknak hívja azokat, akik ebben az időszakban rendkívüli törvényeket alkotnak vagy éppen hatalmukkal visszaélve felfüggesztik a választásokat. Nos, hogy mennyire a magyar helyzet elemzéséről van szó a cikkben, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Orbán fotójával illusztrálják a témát. s nem mellesleg megjegyzi a cikk, hogy a migrációs válság miatt bevezetett rendkívüli helyzet tulajdonképpen még mindig érvényben van. Felsorolja, hogy Luxemburg külügyminisztere ugyan csak az unió vezetői posztjaitól fosztaná meg Magyarországot, de például Matteo Renzi volt olasz kormányfőtől kezdve Obama elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadójáig, Susan Rice-ig egyre többek akarják kizárni az Unióból hazánkat. Egyelőre csak szankciók vannak kilátásban, de az valóban azzal járhat, hogy megfosztják Magyarországot az Európai Tanácsban szavazati jogától. Ugyanakkor az Európa Intézet kutatója, Vlagyimir Sweizer azt állítja, mivel az Európai Parlamentnek nincs jogköre tényleges változtatást elérni, csak vitázni a kényes kérdésekről, aligha sújtják komolyabb szankciókkal Magyarországot. 

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.04.08. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit