„Klubrádió
Reggeli gyors

Szijjártó hajózása olyan, mint Orbán repülőzése

19/08/2020 10:32

| Szerző: Klubrádió/szg

Szijjártó Péter külügyminiszter luxushajós nyaralása olyan, mint Orbán Viktor miniszterelnök magánrepülős útjai – vélekedik az Átlátszó főszerkesztője. Bodoky Tamás szerint egyik esetben sem tudni, hogy ha kifizette az illető, tellett-e rá hivatalos jövedelméből, ha pedig ajándékba kapta, akkor adott-e érte valamilyen kedvezményt az érintett vállalkozásnak.

2020. augusztus 19. Reggeli gyors / részlet, Bodoky Tamás (20.08.19.)
05:37
00:00

Az Átlátszó keddi cikke szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Lady Mrd nevű luxusjachton nyaralt az Adrián, miközben olyan fotókat posztolt közösségi oldalára, mintha az irodájában ülve tárgyalna. A hajó tulajdonosa Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó, a negyedik (más források szerint a hetedik) leggazdagabb magyar, akinek cége sorra nyeri a közbeszerzéseket.

A portál főszerkesztőjét, Bodoky Tamást kérdeztük, aki azzal kezdte: a minisztérium szerint álszentség lefotózni nyaralás közben a miniszter urat, ők viszont azt tartják álszentségnek, hogy Szijjártó Péter irodai, öltönyös fotókat posztolgatott a Facebookon, miközben egy közbeszerzésekből meggazdagodott nagyvállalkozó 7 milliárd forint értékű jachtján nyaral a családjával. Hozzátette: a külügyminiszter is szokott magánéletet posztolni, a családjáról vagy focimeccsekről kitenni képeket.

Hangsúlyozta: ugyanaz a probléma, mint Orbán Viktor miniszterelnök magánrepülős útjainál. Kifizette-e, ha igen, akkor telik-e a hivatalos jövedelméből ilyen értékes utazásokra, ha pedig ajándékba kapta, akkor mit adhatott érte, milyen kedvezményben részesítette azt a vállalkozást, amely a jachtot birtokolja.

Ez nem az első ilyen jellegű történet, amit Átlátszó nyilvánosságra hozott, és még senki nem mondott le 2010 óta, most se nagyon lehet abban reménykedni, hogy következménye lesz. Egyrészt dokumentálni kell, hogy mi történik a háttérben, másrészt az embereket érdekli a nagy, csillogó jacht, megérinti az embereket a gazdagságnak egy ilyen erős szimbóluma – mondta Bodoky Tamás.

A 24.hu szerdai cikkében azzal egészítette ki a történetet, hogy a Lady Mrd-nál kisebb, szintén Szíjj László cége által (egy máltai offshore-vállalaton keresztül) üzemeltetett jachtot, az Artemyt (ezen látták Mészáros Lőrincet és családját is) egy hétre 34-35 millió forintnyi euróért lehet kibérelni. Ennél tehát többe kerülhetett a miniszter útja, azonban a tárca nem ad felvilágosítást, mint írták, magánprogramról van szó. Ugyanakkor Menczer Tamás államtitkár kedden azt nyilatkozta, főnöke a szabadsága alatt is dolgozott.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2020. augusztus 19., szerda 07.45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre