„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Mit derítenek fel a „nem kormánygépek” Las Vegasban?

13/12/2019 21:53

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Egzotikus üdülőhelyekre, kaszinóvárosokba, adóparadicsomokba látogattak el a Honvédség elvileg csapatszállító és felderítő gépei. De vajon mit deríthettek fel Las Vegasban, Dubajban és a Kanári-szigeteken? Harangozó Tamással beszélgettünk.

2019. december 13. Megbeszéljük / részlet, Harangozó Tamás (19.12.13.)
12:47
00:00

Mire használta a Honvédség a tulajdonában lévő utasszállító és üzleti gépeket, amelyekkel Las Vegasba, Dubajba, Máltára vagy Panamába repültek? Az Átlátszó alapos összeállításában járt utána a témának, mi pedig Harangozó Tamást, a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának MSZP-s tagját kérdeztük.

Amikor a két nagy utasszállítót megvették, a Honvédelmi Minisztérium kikérte magának, hogy ezek kormánygépek lennének, a sajtót és az ellenzéki politikusokat támadtak emiatt. Harangozó szerint az idő ezen már túlhaladt, Orbán Viktor is sokszor pózolt a gépek valamelyikéből kiszállva. Ráadásul két – csapatszállítóként elkönyvelt – utasszállítón kívül van két úgynevezett business jet, két luxusrepülő, amellyel kapcsolatban "azzal akarják teljesen hülyének nézni a magyar népet, hogy ezek felderítő gépek lesznek". Egyébként pedig szégyellje magát, aki nem örül ennek a komoly fejlesztésnek – így a hivatalos reakció. Ugyan mit derítenek fel a Kanári-szigeteken? - tette fel a költői kérdést Harangozó Tamás.

Egy ilyen géppel élmény a felderítés:

Las Vegasba Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint fegyverkiállítás miatt repültek. De milyen fegyverkiállítás az, amelyre magángéppel kell mennie bárkinek – kérdezte az MSZP-s képviselő. A kaszinóvárosban egyébként úgynevezett gun show van, ami nem kormányoknak szól, hanem fegyverek iránt érdeklődő embereknek, alapvetően kézifegyvereket lehet vásárolni. Az amerikai kormánnyal a fegyverüzletekről valószínűleg nem egy ilyen szórakoztató rendezvényen tárgyalnak, hülyének nézik az embereket – mondta a képviselő. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy Dubajban volt egy kiberbiztonsági konferencia, arra mentek. Dubajba elég egyszerű eljutni repülővel, ehhez nem kell magánjet egy ekkora ország vezetésének – tette hozzá.

Harangozó Tamás írásbeli kérdést tett fel, a válaszra 15 napot várni kell, azt akarja megtudni, melyik út volt katonai, melyik kormányzati és melyik magáncélú, és ha volt magánút, azt ki fizette. Hangsúlyozta: adófizetői forintokról beszélünk, az a tisztességes, hogy az emberek tudják, ki mit csinál a pénzükből.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr.com

Megbeszéljük...
2019. december 13., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György