„Klubrádió
Reggeli gyors

„Szijjártó ott volt, ahol nem kellett volna, és azt mondta, amit nem kellett volna”

21/08/2020 06:33

| Szerző: Klubrádió/szg

Balesetveszélyes kikapcsolni a pozíciójelzőt, védett vonalakon kellene tárgyalni, magyar miniszter nem engedhetne meg magának ilyen hajót, és ha már a kormány arról beszél, hogy több Balaton, kevesebb Adria, akkor járjon elöl jó példával – összegezte Szalma Botond hajózási szakértő, a Mahart volt vezetője a Szijjártó Péter luxusútjával kapcsolatos véleményét. Hozzátette: kereszténydemokrata kormány tagja ne nyaraljon egy államtól pénzt kapó vállalkozó hajóján.

2020. augusztus 20. Reggeli gyors / részlet, Szalma Botond (20.08.20.)
08:42
00:00

Az Átlátszó írta meg fotókkal dokumentálva, hogy Szijjártó Péter augusztus 16-án, vasárnap a Lady Mrd-en, a Szíjj László vállalkozó tulajdonában lévő luxusjachton tartózkodott az Adriai-tengeren, a horvát Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre. Miután a hétmilliárd forint értékű hajón észrevették, hogy valaki felvételeket készít, kikapcsolták az automatikus azonosító rendszert, hogy eltűnjenek a térképről. Eközben a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalára feltöltött bejegyzések azt a látszatot keltették, mintha irodájából dolgozott volna. 

„Az ilyen nyomkövető rendszereket az ember- és drogcsempészek, a tilosban halászók, jellemzően a rosszban sántikálók szokták kikapcsolni” – nyilatkozta a Hírklikknek Szalma Botond hajózási szakértő, a Mahart volt elnöke.

Nem játék a pozíciójelző

A Klubrádiónak nyilatkozva is hangsúlyozta: nem lett volna szabad kikapcsolni a Szijjártót szállító hajó pozíciójelzőjét. Az egyezményt, amely alapján ezt az AIS nevű berendezést használni kell 2004 óta a tengerhajózásban (később már a folyami hajózásban is), SOLAS-nak hívják, ennek jelentése safety of life at sea, az élet biztonsága a tengeren. Ezt az eszközt azért találták ki, hogy jeleket adjon a másik hajóknak, a parti állomásoknak, a vám-és pénzügyőrségnek. Ez nem gyerekjáték, arra szolgál, hogy az adott hajót lássák, és ő is lásson másokat. Balesetek megelőzésénél és felderítésénél is fontos, például, ha a Hableány-tragédiánál az AIS-t kikapcsolták volna, nem lehetne tudni, hogy melyik hajó borította fel a Hableányt.

A külügyminiszterre az átlagembernél jobban kell rá vigyázni, ezért vigyáz rá a TEK is, magyar szempontból védett személy, tudnia kell egy parti állomáson, hogy merre jár. Mivel azt kommunikálták, hogy nem a hasát sütette az Adrián, hanem dolgozott, a szabadsága alatt is védeni kell – tette hozzá.

Milyen vonalon tárgyalt a miniszter?

Az említett interjúban Szalma Botond feltette a kérdést, vajon milyen eszközön dolgozott Szijjártó Péter. Ugyanis, mint mondta, ki lehet alakítani biztonságos vonalakat a hajón is, de ahhoz a megfelelő szolgálatnak kell odamennie és telepítenie rádiókat, adóvevőket, telefonokat. A nagykövetségeink se a sarki trafikban vannak, hanem védett épületekben. Bár nem vagyunk a NATO vezető ereje, de a magyar külügyminiszternek nem lenne szabad egy sima mobiltelefonon tárgyalnia. Hillary Clinton volt amerikai elnökjelölt majdnem belebukott abba, hogy nem védett számítógépen kezelte a levezését – jegyezte meg.

Több Balaton, kevesebb Adria – kivéve a kormánytagoknak?

Szalma Botond beszélt arról is: ez a kormány arra kérte az embereket, hogy „több Balaton és kevesebb Adria” legyen most a nyáron, akkor ezt talán ők maguk is tartsák be. Egy kereszténydemokrata kormányban kereszténydemokrata politikus nem megy az államtól pénzt kapó vállalkozó jachtjára, nyaralójába, nem ül fel a magánrepülőgépére – emelte ki. Megjegyezte: nem a magyar pénztárcákhoz szabják ezeket a jachtokat, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminisztere biztos megengedhetné magának. (A 24.hu utánanézett, és napi tízmillió forint körül van egy ekkora hajó bérlése, Szijjártó Péternek miniszteri fizetése alapján négy évig kellene dolgoznia egy hétnyi ilyen nyaralásért.)

Egy kulturált, kiforrott demokráciában (noha leszögezte, Magyarországon szerinte nincs diktatúra) ilyenkor meghajol egy miniszter, és lelép a színről, vagy a miniszterelnök váltja le, és ettől csak erősödik a kormánya – mondta. Úgy fogalmazott: van egy miniszter, aki ott volt, ahol nem kellett volna, azt kommunikálta, amit nem kellett volna, ilyenkor az lenne a korrekt, ha a kormányfő megkérné, hogy távozzon. Természetesen megteheti, hogy nem kéri meg, de az szomorú lenne a magyar demokráciára nézve. Szerinte egyébként amikor kiderült, hogy Schmitt Pál „jobban használja az indigót, mint az eszét”, és csalt a diplomája megszerzésekor, korrektebb lett volna, ha lemond. (Szalma Botond bejegyzését a témában itt olvashatják el.)

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Szijjártó Péter/Facebook

Reggeli gyors
2020.08.20. 08:35
Műsorvezető: Lampé Ágnes