„Klubrádió
Esti gyors

SZFE-ügy: mintha valakit megrugdosnának, aztán mosolyogva kezet nyújtanának neki

24/09/2020 23:14

| Szerző: Klubrádió/szg

Ahhoz tudná hasonlítani a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult helyzetet Balázs Gábor, a filmintézet lemondott vezetője, mintha valakit jól összerugdosnak az utcán, aztán mosolyogva nyújtanák neki a kezüket, hogy üljünk le beszélgetni. A jövő héten sztrájkolhatnak az intézmény dolgozói és oktatói, akik továbbra sem értenek egyet a politikai kinevezett kuratórium koncepciójával.

2020. szeptember 24. Esti gyors / részlet, Balázs Gábor (20.09.24.)
08:39
00:00

Balázs Gábor, az SZFE film-és médiaintézetének lemondott vezetője az Esti gyorsban elmondta: kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak csütörtökön. Folynak a tárgyalások a munkáltatóval, próbálnak megegyezni. Megjegyezte: nem a klasszikus sztrájkhelyzet állt elő, hanem az egyetemi autonómia csorbulása, a modellváltás vezette őket erre a lépésre. 85-en írták alá, hogy a nevük megjelenjen a sztrájkkal kapcsolatban. Ha eltelik hét nap úgy, hogy nincs megegyezés, lehet „rendesen” sztrájkolni. Azt szerették volna, hogy a kormány jelöljön ki tárgyalópartnert, mert a felsőoktatásért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium idézte elő ezt a helyzetet a kuratórium kinevezésével.

Az egyetem nem szerette volna, hogy ez így alakuljon, és Balázs Gábor szerint látható, a társadalom jelentős része szolidaritást vállal velük. Külföldről körülbelül 38 ezren fejezték ki támogatásukat nyilatkozatokban, Európa és a világ kulturális elitje nyilvánul meg, világsztárokkal az élen, így nehéz lenne azt mondani, hogy ők látnak rosszul valamit. A fő követelésük, hogy vissza kell térni a modellváltás előtti helyzethez, és utána üljenek le beszélni arról, mi lenne jobb az SZFE-nek, erre mindannyian nyitottak.

El tudja képzelni, hogy van a kuratórium élére kinevezett Vidnyánszky Attilának saját csapata, de hozzátette: nehéz olyan elkötelezett emberekből és elismert művészekből, kiváló szakemberekből sokat találni, akik adott esetben akár 24 órában rendelkezésre állnak az intézményben. Ha egyszer tönkremegy az SZFE, nagyon idő lesz, mire helyreállhat.

A hallgatók is nagyon eltökéltek, nemcsak a dolgozók és az oktatók. Látszólag patthelyzet alakult ki, de nem ők idézték elő. Ahhoz tudná hasonlítani, hogy valakit jól összerugdosnak az utcán, aztán mosolyogva nyújtják neki a kezüket, hogy üljünk le beszélgetni. Ez nem így működik.

Először is konkrét terveket kellene látni, mert nem tudják, hogy ki és mit szeretne csinálni. Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy az egyetem rendesen működjön. A fő problémája a modellváltással, és ez nem SZFE-specifikus, hogy az ötfős, „politikai kinevezett” kuratórium a jelenlegi jogi helyzetben bármit megtehet a hatalmánál fogva. Balázs Gábor szerint ez rossz rendszer, arra lenne szükség, hogy ha valaki rossz irányba vinni a dolgokat, akkor se tehesse meg.

A beszélgetés végén azt mondta: magánemberként szeretné kifejezni szolidaritását a Klubrádióval, és reméli, hogy a rádió helyzete is megoldódik.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: SZFE/Facebook

Esti gyors
2020. szeptember 24., csütörtök 18:45
Műsorvezető: Dési János