„Klubrádió
Reggeli gyors

SZFE-hallgató: Palkovics nélkül nem lesz megoldás

23/09/2020 14:51

| Szerző: Klubrádió/szg

Elzárkózik a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival folytatott kommunikációtól Palkovics László innovációs miniszter (aki a felsőoktatásért is felelős). Az SZFE hallgatói úgy látják, Palkovics tárcája tehetne a legtöbbet a patthelyzet feloldásáért, hiszen visszavonhatná az általuk illegitimnek tartott kuratórium kinevezését. 

2020. szeptember 23. Reggeli gyors / részlet, Heppes Áron (20.09.23.)
08:37
00:00

Jogi lépéseket tesznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, az alapvető jogok biztosához és az oktatási jogok biztosához fordulnak.

Heppes Áront, az SZFE hallgatóját kérdeztük, aki azt mondta: az utóbbi napokban az alapítvány fenntartói megint megváltoztatták az egyetem szervezeti és működési rendjét, most már az egyetemen kívülről és közvetlenül, pályázat nélkül nevezhetnek ki rektorhelyetteseket, akik kaphatnak színház- és filmintézet-vezetői pozíciót. Ez szerintük az alaptörvénybe ütközik, ezt a helyzetet akarják megakadályozni a jogi lépésekkel.

A kormány álláspontja, hogy kivonult az SZFE körüli egyeztetésből, nem ők az illetékesek. Heppes Áron erre úgy reagált: a hallgatók 10 pontban fogalmazták meg követeléseiket, amelyek között vannak olyan pontok, amelyeket megoldhatna az innovációs minisztérium, ha beavatkozna. Ha kivonul, csak patthelyzet fenntartásához járul hozzá. A legfontosabb: visszavonhatná az általuk illegitimnek tartott kuratóriumot. Ők egyébként rengetegszer akartak párbeszédet kezdeményezni, de ez mindig kudarcba fulladt.

Közölte azt is: szerdán kezdődnek meg a sztrájkkövetelésekről szóló egyeztetések, amelyek jog szerint hét napig tartanak, utána, október 1-jétől lehet sztrájkba lépni. Bírni bírják, elkezdődött az oktatás a tanköztársaságos formában, amit kikiáltottak. Ennek a lényege, hogy mindenkinek az oktatás az elsőrendű, a hallgatók tanulni, az oktatók tanítani akarnak. Emellett megvannak azok a munkakörök is, amelyek a blokád fenntartására irányulnak. Egyenrangú, hogy valaki az óráin vesz részt, akciót szervez, a blokádot erősíti, őrt áll, ezek elfoglaltságok, amelyekért ugyanúgy kreditek járnak.

Arról is szó volt a beszélgetésben, hogy az Identitás Generáció nevű szélsőjobboldali csoport a napokban megzavarta a demonstrációjukat a Vas utcában. Heppes Áron hangsúlyozta: igyekeznek a pártpolitikától távol maradni, aki ezt be akarja hozni a tüntetésükre, azt megkérik, hogy ne tegye, mert ez nem pártügy, hanem az egyetemek autonómiájának helyreállításról szól, ahogy a felsőoktatásról szóló törvényben és az alaptörvényben is szerepel.

A identitásosok azt írták ki: nem akarnak még egy 1968-at. Az SZFE-s hallgató erre azt mondta, „nyilván nem lesz 1968, mert az már volt, most 2020 van”, ráadásul ahogy az egyetemi HÖK már korábban felhívta rá a figyelmet, azt a diáklázadást a hatalom leverte, azt pedig ők se szeretnék, hogy így legyen. Soha nem helyezték ideológiai szempontok mögé a képzésüket, aki provokálja őket politikai nézetekkel, sajnálják, hogy ezt teszi, de nem fognak így reagálni, mert ez szakmai kérdés – közölte Heppes Áron.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2020. szeptember 23., szerda 08.35
Műsorvezető: Lampé Ágnes